Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!


Bajawa, a majdnem svájci hegyi falu

Labuhanbajotól kb. 10 órányi buszozásra (kb. 3 USD) van ez az igen kellemes 1.100 méteren fekvő hegyi település. Bajawa a busszal Kelimutu/Moni felé indulók számára az egyik lehetséges megálló, ti. a három tavas vulkán lábánál fekvő Moni felé nincs közvetlen járat. A falu egyébként indonéz viszonyokhoz mérten feltűnően tiszta, de nem kell megijedni, senki sem fogja magát svájci hegyi faluban érezni. Gondoskodik erről pl. a közvilágítás teljes hiánya mellett is lámpa nélkül közlekedő éjszakai "szellemmotorosok" hada, s a hegyi indonézek nyitottsága is. Bajawa mellett található a Gunung Inerie, ami 2.245 méteres magasságával kellemes túraélményt biztosít.

Mit lehet csinálni? Kövéreket túrázni, ráadásul rengeteg tradicionális falu található Bajawa körül, de magam, idő hiányában nem éltem a lehetőséggel. Aki többet szeretne megtudni a Bajawa környékén honos Ngada kultúráról, fogadjon idegenvezetőt.

Szállás: Hotel Edelweis (kb. 2 USD), mandival (a fürdővíz ilyen magasságokban már igen frissítő tud lenni az esténként).

Kaja: több lehetőség is van, sajna már nem emlékszem, melyikben ettem.

Hogyan jutok el / Hova tovább? Előző este érdemes lefoglalni a szálláson a buszt (pl. Kelimutu/Moni felé), reggel a panzió előtt vesz fel a jármű. Idejutással kapcsolatban ld. előző fejezet (és a buszok, ugyebár, két irányba közlekednek).

Cikk a szigetről (térképpel)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.