Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!

hirdetés


Bali

Bali részletes leírásával egy darabig még adós maradok, minek oka egyszerű: több útikönyv is megjelent már magyarul -- az egyiket társszerzőként barátom, Szemerédi László jegyzi: Az istenek szigete, Bali, Beta-Net kiadó 2000 --, ahol nálam sokkal avatottabb szerzők részletezik a látni- és tapasztalnivalókat. Nem hiszem, hogy a magam pár hetével Balin nagyban hozzá tudnék járulni az ott leírtakhoz.

A 150 kilométer széles Bali hindu kultúrája, infrastruktúrája és gyönyörű tájai miatt kiemelt turisztikai központnak számít Indonéziában

De természetesen itt is áll: ha van jelentkező, szívesen veszek néhány útibeszámolót, sok hasznos infóval és sztorival. Küldjél cikket és fotókat.

Mindezek ellenére pár sort mégis kell, hogy vessek a monitorra, hiszen Bali nem csak úticél, hanem tranzitállomás is. Ha valaki pl. Nusa Tenggaraba tart (ez a része az Indomanianak már elég részletesen összeállt), nagyon valószínű, hogy Baliról indul, kivéve, ha repülővel megy. Következzen hát néhány hasznos tipp, főleg az érkezést és továbbjutást illetően.

Új infó: Ács László és Bobály Mihály jóvoltából kibővült a Baliról szóló rész, az oldal gyarapodott néhány aloldallal: Vallás, művészet és építészet Balin, Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal, és Víz alatti találkozások - az indonéz tengerek állatvilága. És természetesen változatlanul működik a Bali képgaléria.

Hol van: Jáva és Lombok között.

Érdekességek: hindu kultúra -- ünnepségektől, templomoktól a lakás- és kertkultúrán át egészen a művészetekig (konyhaművészettel együtt) --, balinézek, nemzeti parkok, vulkánok, és még lehetne sorolni a végtelenségig (Balin pl. jó búvárkodási, bringa-, siklóernyő stb. lehetőségek vannak), röviden: az erős helyi kultúra mellett a nemzetközi turistaipar nélkülözhetetlen kellékei sem hiányoznak.

A balinéz kultúrát egykoron gazdaságilag megalapozó rizsteraszok egyike, amlelyeknek köszönhetően évente akár többször is lehet aratni; Ubud, Bali

Érkezés: belföldi és külföldi repülőjárattal -- számos nyugat-európai légitársaság indít közvetlen járatot (ld. Hogyan jutok el / Érkezés fejezet a tudnivalók Indonéziáról részben) --, hajóval, buszjárattal

Szállás: Balin minden elképzelhető szállástípus megtalálható -- van abszolút bézik és ötcsillagos is. Ha Denpasarba érkezel, érdemes Kutan megszállni. Nem csak azért, mert nem kell bemenni a majdnem 1 millió lakosú városba, hanem azért is mert közelebb van, és a tengerpart mellett fekszik (ide járnak szörfözni az ausztrálok). Kuta számos szállástípust kínál, az olcsóbbak a Poppies Gang I. és II. alatt találhatók, nem messze a központtól.

Kaja: a választék a turistaközpontokban mindenre kiterjed, amire a nyugati turista nyáltermelése beindul. Kisebb falvakban, pl. kelet Balin, marad a helyi konyha (ld. tudnivalók Indonéziáról -- Étkezés).

Hogyan jutok el / Hova tovább? Az európai repterekig történő eljutást, gondolom, nem kell részletezni. Azt sem, hogy busz vagy hajó esetében mi a helyzet Indonézián belüli utazásnál (ha már Indonéziában vagy, tudod mit kell tenni, ill. ld. tudnivalók Indonéziáról - Helyi közlekedés).

A balinéz hindu kultúra szerint a hegyek tetején kell áldozni a jó szellemeknek: az itt látható zarándokok már túl vannak rajta, és hagyták magukat fotózni a 1717 m magas Batur hegyen; Gunung Batur, Bali

Inkább az Európából való megérkezés a fontos: a repülőtéren az alábbiak közül lehet választani: előre fizetett taxi, vagy rövid séta a repülőtér kijáratától a forgalmas közútig, ahol kisbuszra, azaz bemora átszállva gyorsan és olcsón lehet eljutni Kutara (érdemes rákérdezni, hogy oda megy-e). A tarifát általában kiszálláskor kérik. Mivel a hátizsákos, még le nem barnult és ezáltal kapásból tapasztalatlannak tartott turistáktól gyakran magasabb díjat kérnek a bemosok, érdemes megkérdezni valamelyik utastársunkat, hogy mi a normál tarifa. A buszpályaudvarra és a kikötőbe való eljutás során is ajánlom az utóbbit.

A "Hova tovább?" esetében hihetetlenül nagy a választék. Baliról mindenhova el lehet jutni, gyakran egész jutányos áron. A turistahelyeken lépten nyomon előforduló utazási ügynökségeknél érdemes érdeklődni, és persze nem árt többet is megkérdezni.

Cikkek Baliról:

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.