Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!

hirdetés


Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal

Tulamben egy kis falu Bali turisztikailag kevésbé érintett északkeleti oldalán. A falucska egy kis öböl köré épült. A lakosok halászatból éltek egészen addig, amíg a búvárok felfedezték Bali egyetlen komolyabb és így híressé vált hajóroncsát, a U.S.A.T. Libertyt. A 80-as évektől Tulamben egyre forgalmasabb hellyé vált, mostanság már naponta több tucat búrár lepi el a partot, hogy merülhessen a kiváló látási viszonyokat kínáló vízben. A falu sem akart ebből az üzletből kimaradni. A kisebb vállalkozások mellett (autóbérlés, vegyesbolt, étterem, pénzváltó), egy teljesen egyedi ötlet tulajdonosa a közösség: létrehozták a Tulambeni Búvársegítók Klubját. Ez a szervezet szállítja és tisztítja a trópusi nap alatt elkényelmesedett nyugati búvárok felszerelését. Természetesen megfelelő javadalmazás ellenében.

A II. világháborúban elsűllyedt, több mint 100 méter hosszú Liberty roncsa a partról is merülhető -- helyenként kísérteties hangulat fogadja a búvárokat; Tulamben, Bali

Tulamben az a hely, amit szinte minden Balira érkező búvár meglátogat. Az egyik ok az öböl egészen különleges élővilága, ami a lávahomoknak, továbbá annak köszönhető, hogy az öbölt nem lepték el teljesen a korallok. A változatos életkörülmények miatt így aztán nagyon sok faj meg tudott telepedni viszonylag kis helyen. Egyes szakértők szerint közel 1.400 fajta élőlény él itt. Közvetlenül a Tauch Terminal Resort Tulamben előtt - ez az a búvárbázis, ahol éveken át dolgoztam - gyönyörű korall liget található. Az öböl túlsó oldalán pedig ott van a Drop Off, ami egy meredek fal a vízben.

A másik ok, ami miatt a búvárok kedvelik Tulambent, a Liberty roncs. A Liberty az első világháború előtt készült. Teherhajó volt, de a második világháború alatt két ágyúval szerelték fel. 1942 január 11-én, kora reggel érte el végzete. A Lombok szorosban Ausztrália felől hajózott a Fülöp-szigetek felé kötelékben, hogy a szövetséges erőknek felszerelést vigyen. Reggel 4:15-kor egy japán tengeralattjáró megtorpedózta. Komoly találatot kapott, de nem süllyedt el. Két másik szállítóhajó elkezdte ugyan vontatni Singaraja felé, de túl mélyre süllyedt, ezért Tulamben partjainál sorsára hagyták.

Tulambenben a Liberty mellett a Drop Off, azaz az öböl túloldalán található meredek fal és az előtte elterülő holdbéli táj is érdekes merülési helyszín; Tulamben, Bali

Itt aztán több mint 20 évet feküdt partravetett halként, amikor 1963 március 17-én a Gunung Agung kitört. Ez volt Bali történelmének egyik legnagyobb katasztrófája. Becslések szerint kétezer ember lelte halálát a vulkán kitörése során, és több százezren maradtak otthon és fedél nélkül. A roncsot a láva és a légnyomás (vagy talán a hullámzás és a szökőár) a vízbe sodorta.

A roncs a partról merülhető, ideális mélységben fekszik, 5 és 30 méter között, kb. 20 méterre a parttól, azzal párhuzamosan. Maga a roncs több mint száz méter hosszú, és oldalára dőlve fekszik a tengerfenéken, a fedélzet a nyílt víz felé néz. A tengeri élet idővel megtelepedett a hajón, ma már rengeteg különböző víz alatti élőlény vette birtokába. Lenyűgöző hely.

Egyébként a tulambeni öblön kívül is található néhány merülőhely: Alam Anda, Batu Kelebit és Emerald is megér egy kirándulást. Ezeket a merülőhelyeket helyi halászhajókkal lehet megközelíteni.

Bobály Mihály (további információ: www.scubadiving.hu)

Mit lehet csinálni? Lehet ugyan túrázni a közeli hegyekben, pl. a Gunung Agung 3.142 méteres csúcsa légvonalban csak 10 kilométerre fekszik, a legtöbben mégis a búvárkodás miatt jönnek ide. A faluban több búvárbázis is található, többek között a fent említett Tauch Terminal Resort Tulamben. Aki nem hoz magával búvárfelszerelést, bérelhet a helyszínen. Merülésenként 25 dollárral kell számolni, ha valaki több napot is merüléssel szeretne tölteni, kérhet árengedményt. Egyébként a legtöbb búvárbázis biztosít lehetőséget arra, hogy a kezdők is belekóstolhassanak a búvárkodás örömébe. Számos bázison búvároktatás is zajlik.

A törpe csikóhalak közül hármat Tulambenben fedeztek fel az elmúlt évtizedekben. Az egyik, a Hippocampus bargibanti a 30 méter alatti mélységet kedveli, és a piros gorgónia ágai között éli rejtőzködő életmódját; Tulamben, Bali

Szállás: A búvárbázisok egyben szálláshelyek is. Ezen a partszakaszon kevés az olcsó szálláshely, de úgy tudom, néhány helyen azért akad. Az árak itt a fizetőképesebb búvárközönség miatt magasabbak, tehát nehéz 5 USD körüli szállást találni.

Kaja: Az éttermek esetében is ugyanaz a helyzet, mint a szállásnál, azaz az árak a búvárok miatt magasabbak. A legtöbb búvárbázison étterem is üzemel.

Hogyan jutok el / hova tovább? Eddig mindig bérelt járművel jutottam el Tulambenbe és környékére, mert tömegközlekedési járművek ritkán járnak erre, ráadásul Balin 60 USD alatt lehet bérelni kisebb terepjárót egy hétre, ami több ember esetében már kifizetődő. Az Amlapura és Singaraja között közlekedő buszok viszont megállnak a faluban, de délután már ritkán járnak.

Háttérinfó a vízi élőlényekről:

Cikk a szigetről (térképpel)

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.