Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!


Banjarmasin, a csatornák városa

Banjarmasin, mint Délkelet-Ázsia legtöbb nagyvárosa, nem igazán nevezhető szépnek. Jó, de akkor miért foglalkozik vele az Indomania? Egyfelől azért, mert ha nem is szép, legalább érdekes, másfelől pedig a Kalimantan-túrák egy része innen indul, hiszen számos repülőjárat Indonézia más szigeteiről ide érkezik. És ha már itt jár az ember ebben a hozzávetőleg félmilliós lakosú városban, érdemes megnézni az egyedülálló úszó piacot -- állítólag a második legnagyobb Ázsiában a bangkoki után -- és Indonézia második legnagyobb mecsetét, a Mesjid Rayat a központban.

Az öt minaretes Mesjid Raya, azaz nagymecset, Indonézia második legnagyobb mecsete, az épületegyüttest hatalmas kert veszi körül; Banjarmasin, Kalimantan
A város egyik jellegzetessége a hajózható csatornák hálózata. Szinte már olyan, mint Velence, természetesen annak impozáns építészete nélkül. Itt nem reneszánsz paloták sorakoznak a parton, hanem szegénynegyedek, amelyek ráadásul bőven víz fölé nyúlnak, azaz a házak, ill. gyakran inkább csak egyszerű tákolmányok cölöpökön állnak a víz felett. A rozoga faviskókban nincs sem folyóvíz, sem áram, így az itt élők csak az erőteljesen szennyezett Sungai Baritoból és mellékfolyóiból jutnak vízhez. Reggelente az itt lakók a folyókban mosnak fogat és a fürdés is ebben a vízben zajlik... Gyakran háromgenerációs családok laknak a pár négyzetméteres lakóbódékban, ahol sokszor még tűzrakóhely sincsen. A látvány akár végletekig lehangoló is lehetne, ha nem jelentkezne lépten-nyomon az indonézekre oly jellemző életvidámság és élniakarás. A parton sétálva kvaterkázó helybeliek vetnek oda időnként egy-egy vidám "Hello Mistert" a külföldi látogatónak. A gyerekek pedig fülig érő szájjal a nőket is Misternek szólítják. Ráadásul a belvárosban amint távolabb megy az ember a csatornáktól, a városkép is átalakul. A szegénynegyedeket egy lüktető város váltja fel, ahol a vegyeskereskedések mellett trafikok, élelmiszerboltok és az Indonézia-szerte elismert banjarmasini cukrászdák sorakoznak. Az utóbbiakban kapható a mi lekváros roládunkra erősen hajazó helyi sütemény-különlegesség.

A Pasar Kuin, avagy az úszó piac a Kuin és a Barito folyó találkozásánál található. Ha hajóval akarod megnézni, látni fogod a végeláthatatlan favellasorokat is a folyópart mindkét oldalán. A túrát előző nap érdemes megszervezni, vagy a nagymecsettel, azaz Mesjid Rayaval szemközti híd túloldalán érdemes érdeklődni, ahol a motoros dzsunkák állnak (indonéz nyelvtudás ajánlott, ez már nem Bali, az embereknek csak töredéke beszél angolul), vagy a szálláshelyen kell kérdezősködni (pl. Borneo vagy Diamond Homestay, ld. Szállás rész). Egyébként az utcán sétálgatva maguktól is leszólítanak angolul beszélő guide-ok, hogy felkínálják szolgáltatásaikat.

A Pasar Kuin, azaz úszópiac, a Kuin és a Barito folyó találkozásánál található. Napfelkelte után a piac lassan megtelik élettel, nyolc órakor már több százan kínálják portékáikat; Banjarmasin, Kalimantan

Egy látogatás az úszó piacon napfelkelte előtt, körülbelül fél hat körül kezdődik. Az út bérelt hajóval háromnegyed óra, és nagyjából 6-7 USD körüli összegből jön ki. A korai órákban a piacon eleinte csak néhányan, főleg idősebb, de nagyon fotogén nénik kínálják a zöldséget és gyümölcsöt. Aztán lassan, fél nyolc körül megindul a nyüzsgés, és nyolcra már több százan kínálják hajóról a portékáikat. Az úszópiac nem csak a külföldieknek érdekes, Jáváról és Baliról is jönnek ide látogatók. Érdekes módon legalább akkora élvezettel örökítik meg a nyugati utazókat, mint a helyi kofákat. Van ez így, mindenkinek más az egzotikum ;)

Banjarmasin másik érdekessége a központban található Mesjid Raya. Öt minaretjével már messziről impozáns látványt nyújt, az épületegyüttest hatalmas kert veszi körül. Ez a mecset is, akár az összes többi, csak megfelelő öltözetben látogatható: férfiaknak és nőknek egyaránt bokáig érő ruha (nadrág vagy szoknya), nőknek lehetőleg hosszú ujjú blúz vagy póló. A belépés csak mezítláb lehetséges. A mecset belül is szép, gyönyörűen mintázott, és dayak-szimbólumokkal díszített kapui kellemes fotótémát kínálnak. Lehet a mecsetben fényképezni, de a hosszú fehér lepelbe öltözött, a férfiak mögött áttetsző függöny által takart imádkozó nőket csak távolból lehet megörökíteni.

Szállás: Borneo Homestay, 5 USD. Igen szűk és sötét utcában helyezkedik el a városközpontban, az egyik fő csatorna mellett. Csak bézik szálláshelyekkel is kompatibilis viszonyban lévő utazóknak ajánlott :)) . A tulajdonosok viszont jól beszélnek angolul, és kellő felár ellenében pillanatok alatt összedobnak egy három napos Tanjung Puting-túrát az orángutánokhoz. Más téren, mint pl. kocsibérlés, úszó piac, Loksado-raftingtúra, dayak bennszülöttek meglátogatása is segítőkészek és nagyon profik, de áraik indonéz viszonylatban magasak. Egy másik lehetőség a kényelmesebbek számára, a Kartika Antasari Hotel (10 USD) légkondicionált, zuhanyzóval és TV-vel (csak indonéz adók!) ellátott szobákat kínál. Az alkalmazottak csak nagyon mérsékelten beszélnek angolul, de angolul tudó túraszervező guide-ok kiközvetítésében nagyon készségesek.

A nagymecset belül is szép, kapuit gyönyörűen mintázott dayak-szimbólumok díszítik; Banjarmasin, Kalimantan

Kaja: A városban számos Masakan Padang található. A Kartikában még főznek is, a taxiból a reptérre menet pedig valahol még egy Pizza Hut is felbukkan az "otthoni" ízekre kiéhezett utazók nagy örömére. Mint már szóba került, Banjarmasin híres a süteményeiről, a városközpontban számos valóban étvágygerjesztő kínálattal rendelkező cukrászda található.

Hogyan jutok el / Hova tovább? Banjarmasinba számos indonéz nagyvárosból el lehet jutni. Konkrétan 2006 nyarán a Surabaya (Jáva) - Banjarmasin járatra egy oda-vissza jegy légitársaságtól függően 160-180 USD körül mozgott.

A Hova tovább? tippeket illetően egy ekkora sziget esetében számtalan lehetőség kínálkozik. Csak néhány a közelebbiek és érdekesebbek közül: Tanjung Puting Nemzeti Park dzsungellel és orángutánokkal (18 óra busz vagy valamivel több mint egy óra repülés, ha éppen nem törlik a járatot), Loksado-raftingtúra betekintési lehetőséggel az őslakos dayak kultúrákba (az odaút kb. hat-nyolc óra kocsival). A távolabbi úticélokat a Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal cikk második részének végén soroltam fel.

Cikk a szigetről (térképpel)

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.