Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!


Flores

Hol van: Kelet-Nusa Tenggara (Bálitól keletre), Komodo és a Solor-Alor szigetvilág (ld. Pulau Lembata) között.

Flores kb. 700 kilométer hosszú, nevezetességei közé tartozik a sziget legnyugatibb részén szabadon kószáló komodoi sárkánygyík és a 3 különböző színű tóból álló Kelimutu tórendszer

Érdekességek: a keleti partvidéken komodoi sárkánygyíkok lófrálnak felügyelet nélkül (ha gáz van, nincs a közelben parkőr mint Komodon); álomszerű, kicsit Szumátrára hajazó tájak; remek túralehetőségek a hegyekben; ősi települések; Kelimutu -- három, különböző színű vulkanikus tó egymás mellett.

Érkezés: Komodo felől, hajóval, 8 óra (kb 70 Cent); a komodoi hajók valójában Sapeból (Sumbawa) indulnak, Komodo csak közbülső megálló; Sapeból 13 óra az út a Flores nyugati végében fekvő Labuhanbajoba.

Flores lakossága kelet felé átalakul, a göndör hajáról és pápua vonásairól könnyen felismerhető melanéz embertípus válik jellemzővé; Moni, Flores

Flores rengeteg látnivalót kínál utazóknak, én azonban kissé mostohán fogok vele bánni, aminek az oka egyszerű: nem töltöttem itt elég időt, márpedig továbbra is szeretném tartani magam a koncepcióhoz, miszerint saját élményeim (és persze a hasznos információk) az elsődlegesek.

Néhány dolgot azonban kiemelnék: számomra Flores kicsit Szumátrára hasonlított, pozitív értelemben. A környező szigetekhez képest a több csapadék miatt dúsabb a vegetáció, és eleve hegyvidékesebb a táj. Flores nagyon vadregényes hely, az infrastruktúra viszont gyér. A majd 400 kilométer hosszú szigeten könnyű "leszaladni a térképről", elég a szigeten végigfutó főútvonalról letérni.

Flores lakossága 85 százalékban keresztény. Vallását és nevét még a portugáloktól kapta, akik sok száz éven át voltak itt, amíg a hollandok ki nem dobták őket. Flores-en számos népcsoport található önálló nyelvvel, elkülönültségüknek a sziget széttagoltsága erősen kedvezett.

Létezik azonban egy más jellegű "széttagoltság" is. Flores nyugati felét inkább protomalájok lakják, azaz a Maláj félszigetről elterjedt embertípus a jellemző, amely Szumátrától kezdődően egészen Sumbawaig meghatározó. A sziget keleti részén inkább melanézek találhatók. Leginkább göndör hajukról, és pápuákra emlékeztető arcvonásaikról ismerhetőek fel.

A kiemelt látnivalókról és úticélokról a szigeten itt található további információ:

Labuhanbajo, a tengeri cigányok kikötője

Bajawa, a majdnem svájci hegyi falu

Kelimutu / Moni, trikolór tórendszer a hegyekben

Mamere, egy újjáépült város

Larantuka, zsúfolt kikötőváros a keleti végeken

Vissza a Nusa Tenggara oldalra

 

 

 

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.