Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!


Gili szigetek, bulicentrum Balitól keletre

Ha már elég volt a bulizásból Balin, akkor ezt a rész nyugodtan ki lehet hagyni. Egyébként a három Gili sziget üdítő színfoltot képez a Szumátráról, Jáváról érkezők, vagy egyszerűen csak gondtalanul bulizni akarók számára.

A Gilik eredeti jellegéből kevés maradt. A partot főként turista-szálláshelyek szegélyezik, időnként éttermekkel tarkítva. A szigetek fehér homokos partja mindenképpen említésre méltó (kevés ilyen hely van Lombokon és Balin), további előny, hogy méretüknél fogva a Giliken motoros járművek nem közlekednek, ami igen jót tesz egy jakartai tüdőszilikózis után.

Gili Air a nyugodtabb szigetek egyike, keleti oldaláról kellemes a kilátás Lombokra; Gili szigetek, Lombok

Gili Trawangan a legtávolabbi sziget, Lomboktól nyugati partjától 8 kilométerre található. Trawangan a bulisziget, délnyugati oldalát szinte kizárólag vendéglátóhelyek borítják. Gili Air és Gili Meno már kevésbé turisztikus, de senki ne számítson "itt vagyok a világ végén" fílingre.

Mit lehet csinálni? Úszásra, strandolásra mindhárom Gili kifejezetten alkalmas. Trópusi tengerről lévén szó, a vízben is érdemes körülnézni. Helyenként korallzátony mentén lehet szabadtüdőzni vagy búvárkodni (mindkettőre van lehetőség a szigeteken, felszerelés könnyen bérelhető).

A bulizást nem taglalom, Trawanganon bárhol van rá lehetőség. Túrázásra, méretünknél fogva, csak mérsékelten alkalmasak a szigetek. Egy trawangani körút 2 óra alatt letudható. A sok turistának által támasztott kereslet miatt komoly a választék a szervezett túrákat illetően. Akinek nincs ideje vagy kedve önállóan megszervezni a Rinjani megmászását, netán Komodora szeretne gyorsan eljutni, az itt elintézhet mindent. Én is ezt teszem a mászást illetően: "potom" 50 USD-ért, ami Indonéziában már nagy pénznek számít, azt ígéri a szervező, hogy a szó szoros értelmében leveszi a vállamról az összes terhet, és másnap már indulhatunk is. Ez egyfelől kényelmes, másfelől tapasztalatszerzésre is jó: pl. gyorsan kiderül számomra, hogy nem is olyan egyszerű önállóan megszervezni egy Rinjani túrát (ezt részletesebben taglalja a Rinjani fejezet).

Szállás: Turistahely lévén, a Gilik rengeteg szálláshelyet kínálnak, színvonaluk változó, áraik többnyire mérsékeltek(2-5 USD).

Kaja: Lombok más részeihez képest jó a választék, az árak azonban valamivel magasabbak, mint a helyi étkezdékben.

Hogyan jutok el / Hova tovább? Az előbbivel kapcsolatban ld. Lombok érkezés; további úticélként Lombok déli része, pl. Lombok/Kuta, ill. a Rinjani adja magát.

Cikk a szigetről (térképpel)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.