Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!

hirdetés


Víz alatti találkozások -- az indonéz tengerek állatvilága

Az indonéz szigeteket körülvevő tengerek az Indiai és a Csendes-óceán találkozásánál páratlan fajgazdagságot rejtenek. Sok búvár álma, hogy egyszer eljusson ezekbe a vizekbe, ahol a cápától kezdve a mola molan át egészen a murénákig szinte minden megtalálható, ami előfordul trópusi vizekben. Bobály Mihálynak, aki búvároktatóként több évet élt Balin, teljesült az álma. A cikket ő bocsátotta az Indomania rendelkezésére.

Az akár 200 kilogrammos mola mola a mélyebb vízek lakója, csak ritkán jön partközelbe, ezért kivételes élményt jelent a búvárok számára; Nusa Penida, Bali

Mola mola

Pontosan 715 merülést kellett várnom arra, hogy a csoda megtörténjen! Találkoztam egy mola molaval! A mola mola egyike a tenger titokzatos és csodálatos élőlényeinek. Általában a mélyebb vizeket kedveli, ezért a mai napig nagyon keveset tudunk erről az akár 3,5 méterre megnövő, közel 200 kilogrammos halról.

A helyszín a Balihoz közel fekvő Nusa Penida sziget volt. A merülés kétharmadánál jártunk, kb. 15 méteren, amikor lenn a mélyben megláttam valamit. Nem is tudtam mi az, csak világosabb volt mint a körülötte levő kékség. Egy mola mola! A nyitott száját láttam meg először, amit felkínált a zászlóshalaknak, hogy tisztogassák meg az élősködőktől.

Mit kell tenni, ha a cápa támad?

Ha valaki búvárkodik, sokszor felteszik neki a kérdést, mit csinál, ha támad a cápa? Erre nem könnyű válaszolni, hiszen attól függ, milyen cápáról van szó. De vegyük sorba a tudnivalókat. Egyfelől, a búvárok ma már a legtöbb cápafaj elől nem menekülnek, inkább keresik azokat, hiszen egyedülálló érzés a tengerek csúcsragadozóival merülni. Másfelől hozzá kell tenni, hogy vannak olyan fajok, amelyek veszélyesek. Azonban a valószínűsége annak, hogy valakit megtámad egy cápa sokkal kisebb, mint egy autóbalesetnek. Néhány tény: 1990 és 1997 között évente átlagosan kilencszer támadtak meg cápák búvárt. Összesen két halálos áldozatot követeltek ezek a balesetek. Figyelembe véve, hogy évente sokmillió merülést hajtanak végre világszerte a búvárok, ez a szám igen alacsony.

Indonézia trópusi tengereiben gyakoriak a szirti cápák, de ritkán veszélyeztetik a búvárokat. Támadás esetén kiáltani kell a víz alatt; Tulamben, Bali

De nem szeretnék kitérni a cikk címében feltett kérdés elől, mert tudom, hogy sokakat érdekel. Tehát, mit kell tenni, ha a cápa támad? Az igazán veszélyes cápák (nagy fehér cápa és tigriscápa) nem sokat teketóriáznak. Annak az esélye, hogy ezekkel futunk össze statisztikailag nulla. Más cápák - mondjuk a szirti cápa - nagyon óvatosak. Egyértelmű jeleket adnak, hogy valami történni fog. Egyre kisebb körökben úsznak körbe, hirtelen mozdulatokkal jelzik, hogy valami zavarja őket. Ha áldozatuk közelébe érnek, megpróbálnak úgy elúszni mellette, hogy közben bőrükkel súrolják. Ilyenkor érdemes a cápák, vagy a cápa alá süllyedni, és mozdulatlanul egy korall mellé simulni. Komoly esélye van annak, hogy kikerülünk a látószögükbol, hiszen lefelé nem látnak jól. Ha túl közel kerül az egyik cápa, egy eszközzel (mondjuk a fényképezőgéppel) orrba kell vágni, vagy esetleg a reduktort a szánkból kivéve kiáltani kell egyet a vízben.

Tudom, van aki mosolyog azon amit leírtam, de tényleg működik. A cápák ugyan ragadozók, de nem hülyék. Ha valami veszélyesnek tűnik számukra (hangos, vagy támad), legtöbbször visszakoznak, és elúsznak. Fontos részei az ökoszisztémának, mert kiszúrják és megeszik a gyengéket vagy sérülteket, vagyis a természetes szelekció segítői. Emberre csak félreértésből támadnak.

Bobály Mihály

A mola molak néha feljönnek a mélyebb vizekből, ahol életük nagy részét töltik, és engedik hogy a tisztítóhalak nagy lakomát csapjanak a bőrükben és szájukban élő különböző élősködőkből. A ragadozó mola molak ilyenkor felfelé tartják a szájukat, jelezve ezzel a többieknek, hogy nyugodtan jöhetnek, most csak tisztogatás lesz.

Ezt láttam tehát messziről. Lassan közelítettem, mert tudtam, milyen félénkek. A búvárcsapat többi tagja teljesen elvarázsolva úszott mögöttem. Kb. 2-3 méterre tudtam megközelíteni, láttam hogy ez a távolság még nem zavarja. A kezemet magam mellett tartva, minél kevesebb mozdulattal próbáltam meg lebegni, hogy ne riasszam el. 2-3 perc volt összesen amit vele tölthettem, de csodálatos volt!

Azután megunta, és szelíden, kecses mozdulatokkal elindult a mélység felé, ahová már nem tudtuk követni.

A murénák

A murénák éjszakai állatok, a legtöbb faj közülük szürkület környékén merészkedik elő azokból a lyukakból, ahol a nappalokat töltik. Persze vannak nappali életmódot folytató fajok is, hiszen a murénák családja is ezerféle rokont tudhat magáénak. Eel mondja az angol. Mi ezt angolnára fordítjuk. De a muréna sem olyan távoli rokon (morey eel).

Szeretem őket fotózni, bár nagyon nehéz témát jelentenek. Állandó mozgásban vannak, és csak reménykedni lehet, hogy sikerülni fog a kép. Ráadásul némelyiknek olyan a színe, hogy nincs olyan gép ami rendesen be tudná mérni az expozíciót. Csak saccolni, és alá- és felélőni lehet. Majd lesz valahogy...

A murénákat sokan veszélyesnek tartják, bár szerintem nagyon elővigyázatlannak kell lenni, hogy valóban baj legyen. Amíg Balin voltam búvároktató, egyszer történt csak baleset. Egy sznorkelező, azaz pipával és búvárszemüveggel merülő vendéget megharapott egy muréna. Csúnya sebet ejtett a kezén, amin mi, akik a búvárbázist üzemeltettük, nagyon elcsodálkoztunk. Ugyanis soha nem volt még ilyen esetünk.

A murénát sokan tartják veszélyesnek, de a gyakorlott búvár tudja, hogy rossz látása miatt nem támad. Lakóhelyét, a sziklák közötti lyukakat, azonban nem érdemes bolygatni; Tulamben, Bali

Miért támadna meg egy muréna egy sznorkelezőt? Kiderült, hogy tudatlan vendégünk könyékig benn volt egy lyukban, és így esett hogy szegény állat védekezésképpen megharapta... Én nagyon sokszor voltam karnyújtásnyira murénáktól, de soha nem akart megharapni egy sem. Szegények vakok, azaz nagyon rosszul látnak, ezért kifinomult szaglásuk segítségével tájékozódnak a vízben.

Bobály Mihály (további információ: www.scubadiving.hu)

Búvárkodás Balin:

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.