Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!


Jáva

Jáva részletes leírásával egy darabig még adós maradok, minek oka egyszerű: 2001-ben jelent meg magyarul Ács László Indonézia című útikönyve az Alexandra Kiadó gondozásában. Részletesen taglalja Jávát, nem hiszem, hogy a magam pár hetével, amit ráadásul főleg Jakartaban töltöttem el, nagyban hozzá tudnék járulni az ott leírtakhoz.

Jáva több mint 1.200 kilóméter hosszan nyúlik el Szumátra és Bali között, a világ egyik legsűrübben lakott vidéke, az indonézek több mint fele itt él

De természetesen itt is áll: ha van jelentkező, szívesen veszek néhány útibeszámolót, sok hasznos infóval és sztorival. Küldjél cikket és fotókat.

Mindezek ellenére pár sort mégis kell, hogy vessek a monitorra, hiszen Jáva nem csak úticél, hanem tranzitállomás is (sokan innen mennek tovább Balira, de van aki Nusa Tenggarat célozza meg -- ez utóbbi rész már elég részletesen összeállt az Indomanian). Következzen tehát néhány hasznos tipp, főleg az érkezést és továbbjutást illetően.

És azért a képgalériát sem akartam megspórolni. Ha (egyelőre) nem írok, és nincs mit feltenni mástól sem, legalább legyen mit nézni: Jáva képgaléria

Hol van: Szumátra és Bali között.

Érdekességek: iszlám kultúra, jávaiak, nemzeti parkok, vulkánok, Jakarta (több mint 10 millió lakos!). Jáván nincs úgy kiépítve a turistaipar, mint Balin, de azért néhány helyen már jelen vannak a vastagabb pénztárcájú utazók számára nélkülözhetetlen szórakozási kellékek.

A Sunda Kelapa vitorlás kikötő Jakarta egyik legérdekesebb látványossága, ahol a mai napig tucatszámra kötnek ki a hatalmas makasszári vitorlások, hogy árút vegyenek fel; Jakarta, Jáva

Érkezés: belföldi és külföldi repülőjárattal -- számos nyugat európai légitársaság indít közvetlen járatot (ld. tudnivalók Indonéziáról -- Hogyan jutok el / Érkezés), hajóval, buszjárattal.

Szállás: Jáván minden elképzelhető szállástípus megtalálható -- van abszolút bézik és ötcsillagos is. Ha Jakartaba érkezel, érdemes a Jalan Jaksan megszállni. Ez az kis utca nem csak közel fekszik a városközponthoz, de a szálláshelyek terén is verhetetlen: nagy a választék az olcsóbb kategóriában, ráadásul minden szükséges szolgáltatás megtalálható a környéken.

Kaja: a választék a Jakartaban a Jalan Jaksan egész tűrhető. Egyéb városokban attól függ, mennyire turisztikus a helyszín. Kisebb falvakban marad a helyi konyha (ld. tudnivalók Indonéziáról -- Étkezés).

Hogyan jutok el / Hova tovább? Az európai repterekig történő eljutást, gondolom, nem kell részletezni. Azt sem, hogy busz vagy hajó esetében mi a helyzet Indonézián belüli utazásnál (ha már Indonéziában vagy, tudod mit kell tenni, ill. ld. tudnivalók Indonéziáról -- Helyi közlekedés).

Vannak olyan egykori rakodómunkások a Sunda Kelapa vitorláskikötőben, akik ma már inkább a nagy hajók előtt evezve próbálják rábeszélni a turistákat egy kisebb vízi kirándulásra; Jakarta, Jáva

A repülőtéri váróteremben lebzselő taxiscápákra sem vesztegetem a szót, ennél sokkal érdekesebb a városba történő bejutás tömegközlekedési eszközzel. Ha tehát megérkeztél a jakartai Sukarno Hatta nemzetközi repülőtérre, érdemes a Damri feliratú buszt választani közvetlenül a kijáratnál, azon belül is a Gambir jelzésűt, amely a Gambir vasútállomásig közlekedik a központban. Innen negyed óra alatt gyalog is elérhető a Jalan Jaksa, vagy 50 Cent körüli összegért elvisz egy Bajaj, azaz háromkerekű motorostaxi.

A "Hova tovább?" esetében hihetetlenül nagy a választék. Jáváról mindenhova el lehet jutni, gyakran egész jutányos áron. A turistahelyeken lépten nyomon előforduló utazási ügynökségeknél érdemes érdeklődni, és persze nem árt többet is megkérdezni.

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.