Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!


Kelimutu / Moni, trikolór tórendszer a hegyekben

Bajawaból kb. 7 óra alatt ér a busz Moniba (kb. 2,5 USD), a Kelimutu vulkán lábánál fekvő, kissé turisztikus faluba. Itt minden a színes, vulkanikus tavakról szól, a falu környéke azonban szinte "romlatlan", mint arról délutáni kocogásom alkalmával meggyőződhettem: a futólépésben közlekedő turista még mindig feltűnő és általános derűt kiváltó látványnak számít.

A három tó közül kettő: az egyik türkiz, a másik fekete. A geológusok a mai napig nem fejtették meg, hogy miért különbözik a tavak színe; Kelimutu, Flores

A vulkánra -- a három, különböző színű vulkanikus tóhoz -- gyalog vagy teherautóval lehet felmenni, lefelé érdemes gyalogolni (kb. 13 km és 2,5 óra). A teherautó hajnali 4-kor indul. Turistáktól csekély belépési díjat kérnek a nemzeti parkban. A tavak különböző színére, ill. az időnkénti színváltásra még nem született magyarázat, feltehetően az oldott ásványi anyagokkal áll összefüggésben.

Mit lehet csinálni? Túrázni, és megvárni a nagy nyüzsgéssel járó és érdekes fotótémákat kínáló hétvégi piacot.

Szállás és Kaja: Rengeteg 1,5 - 2 USD-s szállás található a faluban, én az olcsóbb Hotel Mariat választottam. Étkezdéből szintén nincs hiány, Moniban ráadásul a nyugati ételek sem ismeretlenek.

Hogyan jutok el / Hova tovább? Kelet felé haladva Maumere adja magát, kb. 4 óra busszal (kb. 1,5 USD). Idejutással kapcsolatban ld. előző fejezet (és a buszok, ugyebár, két irányba közlekednek).

Cikk a szigetről (térképpel)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.