Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!

hirdetés


Labuhanbajo, a tengeri cigányok kikötője

Komodo felől érkezve az első város Floresen Labuhanbajo. Noha Florest keresztény szigetként tarják nyilván, Labuhanbajo a nevét mégis a muszlim bajoktól kapta. A bajok, azaz tengeri cigányok, mint nevük magyar fordításából kiderül, igen szoros viszonyt ápolnak a tengerrel. Állítólag régen csak kereskedni és betegeskedni jöttek ki a szárazföldre, egyébként a tengereket rótták 3-4 generációs családokban, a mai (és európai) szemmel nézve igen szűkös hajóikon. Manapság már hajlamosak letelepedni, de szigorúan csak a tenger fölé, leginkább cölöpökön álló házakban. (Sulawesi környékén, úgy tudni, a mai napig vannak vándorló életmódot folytató bajo közösségek.)

A közeli dombokról szép kilátás nyílik Labuhanbajo forgalmas kikötőjére, amely Florest köti össze Sumbawaval és Komodoval; Labuhanbajo, Flores

A bajok Labuhanbajoban is cölöpös házakban élnek, színesítve ezzel a városban uralkodó kellemes kavalkádot, ami a népcsoportoktól kezdve az épületeken át jellemző szinte mindenre, beleértve a kikötőt és a piacot is. További helyi érdekesség, hogy estéről-estére váltakozik, a város melyik felében van áram! Az áramszolgáltatásból kieső éttermekben ilyenkor gázlámpával világítanak, a nagyobb szálláshelyek pedig saját generátorral rendelkeznek (pl. Hotel Gardena, ld. Szállás rész a lap alján).

Mit lehet csinálni? Labuhanbajot alacsony, de meredek dombok veszik körül, a környék megér egy kirándulást. (Ráadásul egy kis szerencsével -- vagy szerencsétlenséggel ;) -- komodoi sárkánygyíkot is lehet látni, méghozzá parkőrök nélkül. Ha emberre is veszélyes nagyobb példánnyal találjuk szembe magunkat, érdemes felvenni a nyúlcipőt.) A piac, mint DK-Ázsiában általában, melegen ajánlható amatőr/profi szociológusoknak és fotósoknak. A főút mentén számos búvárbázis kelleti magát környékbéli túrákat és/vagy Komodo melletti merüléseket kínálva. Alkudozásban a legrugalmasabb a Komodo Alor Dive Safari volt: 45 USD-ért komplett szerkó, 2 merülés hajóról Komodo mellett, és egész napi ellátás járt. Akinek túl drága a búvárkodás, az mehet lakatlan szigeteket felfedezni: alkudozni a búvárbázisokon, vagy a kikötőben lehet a helyiekkel. Internetezni (csak email! és az is drágán) egy itt élő holland leányzónál lehet (a Complex iránt kell érdeklődni).

Szállás: Hotel Gardena, az egyik legjobb szálláshely a városban, kb. 2 USD reggelivel együtt, saját bungalóban. Mivel a generátor hangos, érdemes olyan bungalót kérni, amelyik távolabb fekszik az áramfejlesztőtől.

Kaja: a Restaurant Borobodur király, de számos más étterem is kínálja magát.

Hogyan jutok el / Hova tovább? Komodo felol 8 óra (kb 70 Cent) az út hajóval. A komodoi hajók valójában Sapeból (Sumbawa) indulnak, Komodo csak közbülso megálló. Közvetlenül Sapeból 13 óra az út Labuhanbajoba. A fő közlekedési útvonal Floresen a helyenként elképesztő állapotban lévő "Trans-Flores Highway". Nem kell parázni a szakadékoknál, a buszsöfőrök jól vezetnek és ismerik az utat. Persze hegyről lefelé, egy-egy hajtűkanyarból szemlélve a mélységet könnyen beugrik a gondolat: mi van, ha meghibásodik a fék? A Trans-Floresen kívül azonban nincs igazán hatékony közlekedési útvonal Floresen. Aki viszont rámerészkedik, számos érdekes helyet találhat útközben. Ott van pl. az útikönyvekben említett Ruteng, és a környékén található tradicionális manggarai törzs. Itt most azonban inkább maradok az általam bejárt helységek mellet, így következzen inkább a kb. 10 órányi buszútra található Bajawa.

Cikk a szigetről (térképpel)

 

 

 

 

 

 

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.