Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!

hirdetés


Maumere, egy újjáépült város

Mindig azt hittem, hogy franciásan kell ejteni, azaz valahogy így: "mómére". Miután azonban a helyiek sosem értették, áttértem a prózaibb "mamerere", s lám, mindenki tudta miről van szó. A portugálokkal lehet összefüggésben a város elnevezése, mert vagy 400 évvel ezelőtt ők vetették meg a lábukat Floresen, s kezdték eszeveszetten terjeszteni a katolicizmust a helyi animista népek között.

Kaki lima , azaz "öt lábú" mozgóárus Maumereben: a mobil kifőzdék néha egészen ízletes falatok készítenek; Mamere, Flores

Név ide vagy oda, az út bele telik vagy fél napba Moniból. Viszont aki még nem próbálta a busz tetején való utazást, most nyugodtan készülhet rá. Az Endeből jövő busz többnyire reménytelenül tele van, s már csak a buszon tetején található szörfölős helyek kiadók, természetesen a zsúfoltan megpakolt tetőcsomagtartó mellett. Érdemes kipróbálni, közben azonban nem érdemes végiggondolni, mi történik egy frontális ütközés esetén... A helybéliek díjazni fogják bátorságunkat, a kapaszkodás nélküli "freestyle" műfajt viszont érdemes a helyi vagányoknak meghagyni. Ok minden nap gyakorolják, nálunk meg nincs mód a 7es busz ilyen célú hasznosítására. Busztetőn való utazásnál csak a rendőrökre kell vigyázni. Mivel azonban a buszsofőrök tudják, hol posztolnak, ezért idejében leszállítják a tetőn megtelepedőket, s így nincs galiba.

Maumere nagyobb méretű kikötőváros Floresen, talán a legnagyobb. Kinézetre és hangulatra nem annyira barátságos, mint az eddig említett települések, ami talán részben annak tudható be, hogy 1992ben egy földrengés, majd az azt követő 20 méter magas szökőár legyalulta, és az újjáépítést koordináló főépítész nem a tradicionális építészeti stílust választotta. Magyarán: kicsit csúnyácska a település, de azért a jakartai betondzsungeltől elmarad.

Méreténél fogva a szolgátatások szintje egészen magas Maumereben, pl. az egyik leggyorsabb Internethozzáférést itt találtam Floresen (Labuhanbajo óta az első). Az sem utolsó szempont azonban, hogy a feri cepat, azaz a "gyorshajónak" becézett szárnyashajó is innen indul, amivel akár egy éjszaka alatt el lehet jutni Balira. (Egyébként marad a drága repülőút, vagy a lassú buszközlekedés. Ha valaki innen szeretne eljutni Balira busszal, készüljön egy igen kimerítő kb. másfél hetes útra, többszöri átszállással.)

Mit lehet csinálni? Például meg lehet nézni az új piacot (a Pasar Baru, nem azonos a "belvárosban" tehát a szálláshelyek környékén található Pasar Baru Timurral). Egészen tuti kis parang okat, azaz macsétákat lehet vásárolni (jól mutat szuvenírként a falon, ill. főzés közbeni hússzeleteléssel el lehet vele kápráztatni az otthoniakat). Ikat ot, azaz szálfestéssel készült kéziszőttest inkább a belvárosi piacon érdemes nézegetni (a legjobb darabokat és árakat azonban a falvakban lehet megcsípni; Maumereben viszont nagy a kínálat). Ha már meg volt a bevásárlás -- lassan a végéhez közeledik az utazásom, ezért a konzumcentrikus megközelítés ;)) --, jöhet a kultúra. Például az italkultúra.

Együttes erővel a rakodás is könnyebb: Indonéziában gyakran pakolják dugig a teherautókat terméssel, hiszen olcsó a benzin; Mamere, Flores

Mivel Flores keresztény sziget, ezért az ivászattal sincsenek olyan zűrök, mint pl. Sumbawan. A helyi specialitás az arak, egy jó erős párlat, amit rizsből vagy pálmából készítenek. Lényegét tekintve igen zúzós ital itteni viszonylatban: 20 százalék tájékán kezdődik, de nem ritka a kisüsti, azaz 40 százalék körüli minőség (alkalmi ismerősöknél is nyugodtan lehet érdeklődni, a helybeliek tudják hol kapni az igazit -- pár dolcsiért korrekt minőség dukál). Az Arak még az esti 25-30 fokos langymelegben is nagyon üt, szóval hati-hati , azaz óvatosan. : ))

Maumere, nagyobb város lévén, híján van a természeti látványosságoknak, ahhoz meg túl kicsi, hogy pezsgő kulturális élete legyen. Az utazási/internetezési ügyek intézésén túl nem érdemes túl sok időt itt tölteni. Keleti irányban, pl. Waiterangban, kellemes tengerparti panziók találhatók, és a 28 km-es távolság igazán nem nagy ügy. Waiterangból jókat lehet túrázni a Gunung Egonra (1.700 m), az út a Blindit nevezetű település után kisebb falvakon vezet keresztül (itt érdemes felfogadni az alkalmi idegenvezetőt is, amennyiben nem szerváltunk valahonnan digitális katonai térképeket GPS-sel együtt : )) -- a vállalkozó kedvű helyiek csak pár dollárt kérnek az idegenvezetésért).

Az lakott részek után dús vegetációjú dzsungelben kanyarog az út a az Egon tetejére. A hegy megmászása után megkérhetjük az idegenvezetőt, hogy vigyen el az air panashoz, azaz a közeli hőforráshoz. Nagyszerű élmény, és a relaxációs hatás sem marad el, ha megfáradt testünket abban a patakmederben kialakult természetes medencében áztatjuk ki, ahol feltör a hőforrás. De figyelem, a helyiek babonásak, méghozzá nem is kicsit. Külön felhívják az utazó figyelmét, hogy nem szabad a halakra mutatni, vagy kiejteni a "hal" szót, ha észrevesszük a vízben, mert akkor eső lesz. És annak ők nem mindig örülnek.

Szállás: Hotel Gardena, tiszta szobák, saját fürdőszobával (mandi), kb. 2 USD reggelivel, Hotel Senja Wair Bubuk, szintén OK, saját fürdőszobával, nagyjából u.a.; (Szállás Waiterangban: Ankermi, saját bungaló, kb. 1,8 USD, az ételárak kissé magasak, de még viselhető).

Kaja: Rumah Makan Sumber Indah, egyszerű, de korrekt ételek korrekt árakon (rizs alapú jóllakás: kb. 1 USD).

Hogyan jutok el / Hova tovább? Baliról ill. Balira a feri cepat, azaz a szárnyashajó a legjobb megoldás (a másodosztály úgy 20 USD, kb. 10-12 óta alatt érkezik Balira). Maumereben a feri cepat iránt érdeklődni a PT Pitoby Tour and Travel utazási irodánál lehet, bármelyik panziós elmondja hol van; keleti irányban Larantuka a következő állomás, az kb. 4 óra. Ha nyugatról jössz ld. Kelimutu / Moni Hova tovább? (a buszok, ugyebár, két irányba közlekednek).

Cikk a szigetről (térképpel)

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.