Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!


Nusa Tenggara

Balitól keletre haladva lassan megváltozik a táj. A szigetekről eltűnik a dús vegetáció, jóval kevesebb az öntözött rizsterasz, és egyre szárazabb a klíma. Még az állatvilág is más. Bali és Lombok között húzódik az un. Wallace vonal, egy majd 300 méter mély tengerszoros formájában, amely elválasztja egymástól Ázsia és Ausztrália állatvilágát. Ettől a vonaltól keletre, Nusa Tenggara szigetein hiányoznak a nagy testű emlősök, nyugatra, Bali és Jáva irányában viszont nincsenek erszényesek.

Nusa Tenggara kb. 1.100 kilométeren elterülő szigetvilága az egyik legszéttagoltabb és legsokszínűbb része Indonéziának

Nusa Tenggara azonban egyéb viszonylatban is más. Szemben Jáva és Bali viszonylag egységes kultúráival, az indonéz szigetvilág ezen része földrajzi széttagoltsága, és a fő kereskedelmi útvonalaktól való távolsága miatt sosem vált igazán egységessé. Indonézia lakosságának csupán négy százalékát teszik ki az itt élők, mégis annyira különböznek egymástól az egyes népcsoportok, hogy lehetetlen őket közös nevezőre hozni.

Ott van pl. a Nusa Tenggara keleti végében fekvő Alor sziget, amely csekély 60 kilométeres hosszúsága ellenére is képes volt kitermelni majd 50!!! különböző nyelvet és egyben népcsoportot. Ezek ráadásul nem is mindig vannak / voltak köszönőviszonyban egymással. De erről majd bővebben a Pulau Lembata fejezet Lewoleba oldalán. Addig pedig következzen még néhány alapadat a szigetvilágot illetően.

Hol van: Bali és Kelet Timor között.

Érdekességek: iszlám kultúra (helyenként, mint pl. Sumbawan a keményvonalasabb fajtából), álomszerű hegyek (ezek közül a Rinjani egész könnyen megmászható), szabadon kószáló komodoi sárkánygyík Komodon, nemzeti parkok, bálnavadászok, három különböző színű tó egy vulkán tetején, stb. Nézd meg a cikkek kínálatát alul, és látni fogod.

Érkezés: belföldi repülőjárattal, helyi hajóval. Nusa Tenggara széttagoltsága miatt itt most nem sorolom fel a lehetőségeket, a szigetvilágot számtalan járat köti össze Indonézia többi részével, sőt az ausztrál Darwinból még Kupangba, Nyugat-Timor fővárosába is el lehet jutni. Részletek ld. a cikkekhez kapcsolódó Érkezés és Hogyan jutok el / Hova tovább pontot.

Nusa Tenggara egyik legritkábban látogatott nemzeti parkjába, a Pulau Moyo szigetre a mai napig ilyen hajókkal lehet csak eljutni; P. Moyo, Sumbawa

Helyi közlekedés: Nusa Tenggaraban, a repülést kivéve, jelentősen lelassul a közlekedés. Egyfelől Balival vagy Jávával összehasonlítva rosszabb az úthálózat, ill. sokkal rozogábbak a járművek. Másfelől viszont a szigetvilág széttagoltsága is lassítja a közlekedést, hiszen a buszjáratok gyakran csak egy adott szigeten közlekednek, így kompolás után mindig új járművet kell keresni, ami néha időbe telik. Könnyen előfordulhat, hogy kétszáz kilométer megtétele akár több napig is eltart!

Szállás: Nusa Tenggara már nem Bali, itt nem található óriási választék a szálláshelyeket illetően. A legtöbb szállás olcsó és egyszerű, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Ld. a cikkekhez kapcsolódó Szállás pontot.

Kaja: A választék a kajálást illetően sem hasonlítható Balihoz. Az egyes turistaközpontokban, amelyekből itt is akad néhány, sokminden megtalálható, de ne számítson senki mondjuk finom pizzára Komodon. Ilyen nincs, és egy darabig még nem is lesz. A turistacsapásoktól távol pedig marad az igen vegyes képet mutató helyi kajálda (ld. Étkezés a tudnivalók Indonéziáról résznél), ami helyenként akár nagyon ízletes falatokat jelenthet.

Hova tovább? Nusa Tenggararól repülővel szinte bárhova el lehet jutni Indonézián belül. A nagyobb városokban, sőt helyenként még a közepesekben is van repülőtér, tehát ebben az esetben csak a foglalás marad (a járatok zsúfoltsága miatt ünnepnapok előtt jó előre érdemes lefoglalni a jegyet). Hajóval már kisebb a választék, de még így is akad bőven lehetőség. Közelebbi úticélnak ott van Sulawesi, a Maluku szigetcsoport, sőt még Kalimantán is. A járatokat illetően a hajózási társaságoknál vagy utazási irodákban érdemes érdeklődni (ld. még Helyi közlekedés a tudnivalók Indonéziáról résznél).

És most jöjjenek a konkrét úticélok, mai kínálat:

 

Lombok

Sumbawa

Komodo

Flores

Pulau Lembata (és Alor)
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.