Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!


Pulau Moyo, nemzeti park ínyenceknek

Jöjjön hát az egyik ínyenc falat Sumbawan. A kb. 25 km hosszú Pulau Moyo nagy része nemzeti park, ráadásul távol esik a turistaútvonalaktól. Eljutni ide ugyan nem könnyű feladat, de a fíling és a látvány kellően kárpótol: szinte érintetlen tengerpart, ahol órákon át lehet túrázni anélkül, hogy a civilizáció legkisebb jelét látnánk. Rengeteg a madár, komoly vaddisznóhordák csörtetnek az erdőben és még egy méretes denevérbarlang is található a szigeten.

A helyi halászok ismerik a környék vizeit, némi szerencsével egyszerű horgokkal is képesek a családnak napokra elegendő húst biztosító cápát és sügért fogni; Pulau Moyo, Sumbawa

Moyo előtt sosem gondoltam volna, hogy egy kicsinyeit védelmező nőstényt vagy egy megsebzett hímet kivéve lehet félni a vaddisznóktól. Márpedig lehet. És ebben a parkőrök is ludasok. Azt mondják, sötétedés után röfögve bukkannak fel a vaddisznók a szálláshely közelében, és WC híján érdemes közvetlenül a ház mellett végezni az apróbb testi szükségleteket. Komolyabb kimerészkedésről szó sem lehet. Mert állítólag veszélyesek. Ezt készségesen elhiszem, a durva hangok úgy tőlem húsz méterre elég meggyőzőek. Furcsa, de mintha tényleg fordulna a kocka. Napközben eszeveszetten menekülnek, ha embert látnak, éjjel pedig mit sem zavartatják magukat, ott lebzselnek a szállás közelében, mint holmi prédára váró fenevadak.

A sziget déli csücske, ahol az Air Bariból jövő csónak kitesz engem a parkőrökkel együtt, elhagyatott hely, csak a nemzeti park őrszolgálatának rozoga szálláshelye található itt. A legközelebbi falu több órányi sétára van, az erdei csapásokon kívül út, közlekedési járművekről nem is beszélve, nincs. Lakott településre a sziget távolabbi részein leginkább hajóval lehet eljutni. Persze az ilyen helyet a turistaipar is szereti, és található is a szigeten egy méregdrága luxushotel, több száz dolláros szállásdíjjal naponta, ahol állítólag a megboldogult Diana hercegnő is megszállt egyszer a maga idejében. Ebből azonban becsszóra semmit sem érezni a sziget többi részén.

Mit lehet csinálni? Lehet nagyokat túrázni, vagy csak egyszerűen élvezni az elhagyatott és érintetlen tengerpartot. Különböző denevérbarlangok kínálják magukat, ezek közül Air Manis a legnagyobb, ide azonban külön túrát kell szervezni hajóval, amit a parkőrök készséggel lebonyolítanak. Ha van kéznél búvárszemüveg, álomszerűeket lehet merülni.

Szállás: Nagyon egyszerű, gyakorlatilag a parkőrök állomáshelyének egyik szobája, még szúnyogháló sincs az ablakon. Fürdőszoba és WC nincs, marad az erdő és a tenger.

Kaja: Az élelmet Sumbawaról kell vinni, a parkőrök csak szerény készletekkel rendelkeznek (a legjobb bevásárlási lehetőséget a Hotel Tanbora mellett található ABC kínálja Sumbawa Besarban ld. ottani Szállás ).

Hogyan jutok el / Hova tovább? A szigetre való áthajózást a parkőrökkel kell megbeszélni Air Bariban, ami kb. tíz kilométerre található Sumbawa Besartól északra. Reggel érdemes próbálkozni, leginkább akkor lehet őket megtalálni a halászfaluban. Egy bérmotoros, azaz ojek úgy 1,5 USD-ért hoz el a faluba Sumbawa Besarból. Továbbutazással kapcsolatban ld. Sumbawa Besar, Hova tovább?

Cikk a szigetről (térképpel)

 

 

 

 

 

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.