Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!


Sape -- ne kérj sört, mert nincsen!

Keletre-Nusa Tenggara felé tartva (ezek a Sumbawa után következő szigetek) Sape elkerülhetetlen állomás, ebből a kikötővárosból indulnak a hajók Komodora és Floresre. Nem sok érdekességet kínál, legfeljebb a helyi dokarok, azaz az öszvérkonflisok érdemelnek említést.

Az személy- és áruszállítást végző öszvérfogatot a helyiek csak "Ben Hurnak" hívják, a hajtók gyakran rendeznek versenyeket a főutcán ; Sape, Sumbawa

Az öszvérfogatot a helyiek nemes egyszerűséggel "Ben Hurnak" hívják, és időnként Charlton Hestont megszégyenítő gyorsasági versenyeket rendeznek a főúton. Ami Sapet még érdekessé, ill. inkább hírhedté teszi, az a krónikus sörhiány. Ausztrál útitársammal, Eddyvel már jó pár napja úton voltunk, megjártuk együtt Desa O'ot, de még egyszer sem ittunk találkozásunkra. Gondoltuk, majd pótoljuk egy hosszú és unalmas estén Sapeban, ahol úgysem lehet mit csinálni. Hát rosszul gondoltuk. Hiába írták ki a helyi turista-étteremben, hogy Bir Bintang, azaz csillag márkájú helyi sör kapható, hosszas unszolásra sem hajlandó nekünk hozni a pincérnő. Beható érdeklődésünkre odahajol hozzánk, és azt mondja: this is because of the muslims, azaz a muzulmánok miatt van.

Kiderül, hogy néhány keményvonalas iszlámista egy évvel korábban megrohamozta azokat az éttermeket és boltokat -- főként kínaiakat (ha zavargásokra kerül sor Indonéziában, általában rajtuk csattan az ostor) --, ahol sört forgalmaztak, és megsemmisítette a helyi készleteket. Meggyőzőnek tűnik a magyarázat, de ilyen könnyen azért nem akarjuk feladni.

Próbálkozunk még néhány kínai kereskedőnél, arra alapozva, hogy világszerte jeleskednek tiltólistás termékek forgalmazásában, de hasztalanul. Lesajnáló mosoly a válasz, és persze egy tiada, tiada, azaz "nincs, nincs".

Aztán kapunk egy tippet, miszerint az egyik környékbéli faluban van még egy kevéske dugiportéka, ami megúszta a sörpogromot. Több se kell, és már fel is pattantunk az egyik dokarra. A helyszínen sört ugyan nem találunk, viszont kapunk egy leckét a piac kínálati és keresleti összefüggéseit illetően: míg kifelé, a 10 kilométerre fekvő faluba 1 USD a dokar tarifája (Sapeban még tucatszámra akad öszvérfogat), addig visszafelé -- közben leszállt az este és már elvétve sem akad közlekedési eszköz a város irányába) ugyanaz a dokaros a tízszeresét kéri. Money makes the world go round ... Természetesen nem adjuk ilyen könnyen a pénztárcánkat, próbálunk alkudni: szembesítjük dokarosunkat azzal, hogy így kénytelenek leszünk elmesélni ismerőseinknek ezt a rossz kalandot, ami nyilván a sumbawaiak rossz hírét fogja kelteni. Érdekes módon az érv hat, és végül 2 USD-ből megússzuk a kiruccanást.

Szállás: Losmen Friendship, egyszerű, és viszonylag tiszta (2 USD).

Kaja: A Friendshippel szemben működik egy nyugatibb igényeket is kiszolgáló kajálda (pl. van spagetti; persze senki ne várjon olasz minőséget).

Hogyan jutok el / Hova tovább? Sumbawa Besarból, ill. Dompuból egyszerű a dolog, fel kell szállni valamelyik buszra és irány kelet. O'oból bonyolultabb a dolog, pl. érdemes bérmotorossal, azaz ojekkel kezdeni. Nemcsak olcsó -- kb. 50 Cent --, hanem keveset is kell rá várni, gyors alku kérdése az egész. Silaból pedig 20 Centért már repít is a busz Sapeba. Sapeból Komodot, ill. Florest érdemes megcélozni (részleteket ld. ott).

Cikk a szigetről (térképpel)

 

 

 

 

 

 

 

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.