Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!


Sulawesi

Sulawesi, vagy régebbi nevén Celebesz, Indonézia harmadik legnagyobb szigete. Valamivel több mint kétszer akkora területű, mint Magyarország. A sziget jellegzetes alakja furcsa "K" betűre emlékeztet, Kalimantantól keletre helyezkedik el, és átszeli az Egyenlítő. Sulawesi területe hegyvidékes, legmagasabb pontja a Gunung Rantemario (3440 méter). Tájai látványosak, ráadásul nagyszerű nemzeti parkok, barátságos népek és érdekes szokások találhatók a szigeten -- szóval érdemes ellátogatni és körülnézni.

Sulawesi alakja furcsa "K" betűre emlékeztet. Indonéz viszonylatban kevesen, alig több mint 15 millióan lakják. A települések főleg a tengerpart közelében találhatók, a középső része szinte lakatlan

A sziget legnagyobb népcsoportjai a "K" betű délnyugati szárát benépesítő muszlim bugisok és makasszáriak, ill. az északkeleti száron élő keresztény minahasanok. A makasszáriak és a bugisok kultúrája hasonló, mindkettő tengerjáró nép (a bugisok teherszállító vitorlás hajóit legnagyobb számban érdekes módon nem Ujung Pandangban, avagy régebbi nevén Makassarban, Sulawesi fővárosában lehet megcsodálni, hanem Jakartaban, a Sunda Kelapa kikötőben -- ld. Jáva képgaléria). Sulawesi gazdaságilag legfejlettebb részén, északon találhatók a minahasanok. A 19. század elején vették fel a kereszténységet holland közvetítéssel.

A szokatlan és véres temetési szertatásairól messze földön híres torajak Sulawesi hegyvidéki részén, Rantepao környékén élnek, közel a sziget középső részéhez. Tana Toraja, azaz torajaföld a természeti látnivalók mellett szép számban kínál hagyományos falvakat is, ahol a toraja építészet egyedülálló alkotásait, a hajókra emlékeztető un. tongkonan házakat lehet megcsodálni.

Aki nagyon szeretne leszaladni a térképről, annak érdemes ellátogatnia a Morowali természetvédelmi területre (Közép-Sulawesi), ahol a leírások szerint a mai napig él vagy 5.000 vadászó és gyűjtögető életmódot folytató wana. Érdekesek még a bajok, azaz tengeri cigányok. Azt tartják róluk az indonézek, hogy csak akkor jönnek ki a partra, ha kereskednek vagy ha ápolni kell őket. Egyébként 3-4 generációs családokban róják a tengereket hajóikon. Bár sokan letelepedtek már közülük, Sulawesi környékén a mai napig találhatók többgenerációs családok, akik a nomád életmódot részesítik előnyben a tengeren. A letelepedett bajokról ld. Lewoleba, tengeri cigányok cölöpökön.

Tana Torajaban, azaz torajaföldön számos hagyományos falu található, ahol a toraja építészet egyedülálló alkotásait, a hajókra emlékeztető un. tongkonan házakat lehet megcsodálni; Palawa, Sulawesi

Hol van: Kalimantan és a Maluku szigetcsoport között.

Érdekességek: népcsoportok ld. fent; nagyon ütős és helyenként ritkán lakott vidékek: pl. Közép-Sulawesi a tengerparti részektől eltekintve nagyon gyéren lakott terület, a távolsági buszok helyenként órákon át lakatlan vidéket szelnek át a buja trópusi dzsungelben; Danau Poso: egy fél Balaton nagyságú álomszerű tó Közép-Sulawesin, amely szinte teljesen mentes a turizmustól (az utóbbi években több erőszakba torkolló összetűzés is volt az itt lakó keresztények és muszlimok között, ezért az utazás előtt érdemes tájékozódni); kiváló búvárkodási lehetőségek a Bunaken szigetet körül vevő korallzátony mentén (a sziget a Bunaken Nemzeti Park része, kiváló infrastruktúrával, tehát nem kell saját búvárfelszerelést hozni, minden bérelhető a helyszínen); és talán az egyik legfinomabb falat Sulawesin: a Tomini öbölben található Togean szigetcsoport, ahol a hófehér homokkal borított lakatlan és ritkán látogatott öblökben úgy érzi magát az ember, mintha David Attenborough-val szállt volna partra legújabb természetfilmjének forgatásán.

Érkezés: Ha már Indonéziában vagy, a legegyszerűbb, ha valamelyik helyi légitársasággal repülsz. Vannak járatok Jakartaból, Surabayaból, Denpasarból stb. Naponta több gép is indul Ujung Pandangba, Manadoba, esetenként kisebb repterekre is (Bau-Bau, Makale, Luwuk stb.). A belföldi légitársaságokról ld. Helyi közlekedés a tudnivalók Indonéziáról résznél. Néhány nemzetközi járat is érinti Sulawesit, Szingapúrból, Hongkongból, Manilából egyaránt van közvetlen járat. Időmilliomosok hajóval is eljuthatnak Sulawesire Indonézia más szigeteiről. A helyi érdekeltségű kis hajózási társaságtól kezdve az állami Pelni-ig számos cég üzemeltet utasszállító hajókat a térségben. (Az igazán kalandvágyók próbálkozhatnak teherhajóval is: pl. Jakartaban, a Sunda Kelapa kikötőben állítólag fel lehet kerülni némi fizetség ellenében Ujung Pandangba tartó bugis vitorlás hajókra. Az alkudozásnál érdemes valami jobb állapotban lévő kabinról is megállapodni.) Turistáknak szánt hajós, jachtos túrák is érintik Sulawesit. Ezekre itthon és Indonéziában is be lehet fizetni az utazási ügynökségeknél, de elég vastag pénztárca kell hozzá!

A Togean szigetek a védett pálmatolvaj egyik utolsó menedéke Indonéziában. Földünk legnagyobb rákja nevét onnan kapta, hogy képes felmászni a pálmákra, hogy ollójával levágja az általa oly kedvelt kókuszdiót; Togean szigetek, Sulawesi

Visszatérve a repülésre: 2004-ben a Surabaya-Ujung Pandang ill. a Jakarta-Ujung Pandang vonalra egy oda-vissza jegy légitársaságtól függően 100-150 USD között mozgott.

Helyi közlekedés: A szigeten jók a közlekedési viszonyok, az utak minősége, a járatsűrűség megfelelő, bárhova el lehet jutni viszonylag olcsón. Egy ötlet, amin érdemes elgondolkodni: ha többen vagytok, érdemes kocsit bérelni sofőrrel. Gyorsabb, ott álltok meg, ahol jólesik, a társaság nincs időhöz kötve. A helyi utazási ügynökségeknél elviselhető áron lehet komplett túrákat lefoglalni szállással, kajával és programmal együtt (szezontól és létszámtól függően egy 8-10 napos csavargás tokkal-vonóval 120-150 USD/fő).

Szállás: Sulawesi már nem Bali, itt nincs akkora választék a szálláshelyeket illetően. A legtöbb szállás olcsó és egyszerű, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Jobb szálláshelyek csak a turisták által látogatottabb helyeken vannak, így pl. Rantepaoban a torajak földjén, ill. a Manadotól északra fekvő Bunaken szigeten, ahol a búvárok miatt található magasabb színvonalú, de drágább szálláshely.

Kaja: A választék a kajálást illetően sem hasonlítható Balihoz. A turistaközpontokban ugyan sokminden megtalálható, ami megdobogtatja a nyugati utazó szívét (főleg, ha már hetek óta csak helyi ételeken él ;), de távolról sem éri el a Balin megszokott színvonalat. Sulawesi legnagyobb részén azonban csak a helyi kajáldák közül lehet választani (ld. Étkezés a tudnivalók Indonéziáról résznél), helyenként azonban nagyon ízletes falatokat szolgálnak fel.

Hova tovább? Sulawesiről repülővel szinte bárhova el lehet jutni Indonézián belül. A nagyobb városokban, sőt helyenként a közepesekben is van repülőtér, tehát ebben az esetben csak a foglalás marad (a járatok zsúfoltsága miatt ünnepnapok előtt jó előre érdemes lefoglalni a jegyet). Hajóval is bőven van lehetőség a továbbutazásra, közelebbi úticélnak ott van Kalimantan, és a Maluku szigetcsoport. A járatokat illetően a hajózási társaságoknál vagy utazási irodákban érdemes érdeklődni (ld. még Helyi közlekedés a tudnivalók Indonéziáról résznél).

Boa Péter és Hadzsi Imre

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.