Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!

hirdetés


Sumbawa

Hol van: Nyugat-Nusa Tenggara (Balitól keletre), Lombok és Komodo között.

Sumbawa nagyobb mint Lombok és Bali együttvéve, a sziget kb. 250 kilométer hosszú

Érdekességek: szultánok különböző (állapotú) palotái; Pulau Moyo nemzeti park; ismerkedés a kelet-sumbawai kínzó sörhiánnyal; turistaútvonalaktól távoli hegyi falvak.

Érkezés: Lombok felől kb. 2 órás hajóút (kb. 50 Cent), a Poto Tano kikötőből Sumbawa Besarba 60 Cent a busz.

Sumbawaval általában mostohán bánnak az útikönyvek. Messze van Balitól, kevés a könnyen eladható egzotikus látnivaló, gyenge az infrastruktúra és keményvonalasabb muzulmánok lakják. Aki ennek ellenére veszi a fáradtságot (hiszen Komodora, vagy Floresre közvetlen hajójáratokkal és repülőgéppel is el lehet jutni) és nem sajnálja az időt (Sumbawan már tényleg lelassul a közlekedés Balihoz vagy Jávához képest), nem fog csalatkozni. Az olyan látnivalók mint a Pulau Moyo nemzeti park vagy a Desa O'o nevű hagyományos falu kellően kárpótolnak.

A dokar, vagy más néven cimodo (öszvérfogat) az egyik legelterjedtebb városi közlekedési eszköz Sumbawan; Semongkat, Sumbawa

Méreteit tekintve Sumbawa nagyobb mint Lombok és Bali együtt, a sziget kb. 250 kilométer hosszú. Évszázadok óta két részre tagolódik a sziget: a nyugati oldalát a sumbawaiak lakják, a keletin pedig a bimaiak telepedtek meg. A különbség ma is szemmel látható, a bimaiak sötétebb bőrűek, és inkább a Floresen található melanéz népcsoportokra hasonlítanak.

 

Sumbawa Besar, a nyugati szultán székhelye

Pulau Moyo, nemzeti park ínyenceknek

Desa O'o, kis falu, nagy nyaralóval

Sape - ne kérj sört, mert nincsen!

Vissza a Nusa Tenggara oldalra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.