Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!


Sumbawa Besar, a nyugati szultán székhelye

Mire a lomboki kompjáratról lekeveredik az ember, már javában ott állnak a Sumbawa Besarba tartó buszok a kikötőben. Ezek már nem a Baliról ismert turistabuszok, a járművek méreteit az európaiaknál kisebb indonézekre szabták, és ezt a hosszabb és utasokkal zsúfoltabb buszozások során megérzi mind a térd, mind a fej (magasabb utazók készüljenek kisebb sérülésekre). A Poto Tano kikötőből a busz pár óra alatt Sumbawa Besarba ér. Az egykori szultánváros -- itt székelt régen Sumbawa nyugati felének a szultánja (Bimaban pedig a keleti) -- viszonylag rendezett benyomást kelt. Néhol még fasorok is szegélyezik az utat, ami Indonéziában elég ritka.

A szultán régi, fából készült, a város egyéb épületeihez képest impozáns palotája ma már múzeumként működik; Sumbawa Besar, Sumbawa

A városban nem akarok sok időt eltölteni, hiszen a leírások alapján érdekesebb úticélnak tűnik a Pulau Moyo nemzeti park. A látogatást viszont innen érdemes megszervezni. A nemzeti park irodájában azonban nem kapok felvilágosítást, igaz indonézül sem tudok még annyira, hogy zökkenőmentes legyen a társalgás. Angolul meg a tisztviselőnek vannak gondjai. Próbálkozom hát az egyik hotelben, de itt sem tud senki semmit. Marad a turistairoda, ahol végre kiderül: egyéb szállás hiányában a parkőröknél lehet lakni, csak Air Bariba kell eljutni. Összeállt tehát a program a következő napokra, így nyugodtan a város látványosságainak szentelhetem a fennmaradó időt.

Mit lehet csinálni? Sumbawa Besarban nem sok látnivaló akad a régi és az új szultánpalotán kívül. Az előbbiben működik egy múzeum, közel a központi mecsethez. A mecsetbe egyébként délben komoly tömegek mennek imádkozni (a Losmen Garoto erkélyéről kényelmesen követhető az esemény, ld. Szállás).

Szállás: Én ugyan a Losmen Garotoban szálltam meg, mivel közel van a szultán régi palotájához és a központi mecsethez, tisztasága és ára (2,5 USD) azonban hagy némi kívánnivalót maga után. Ráadásul reggeli sincs. Jobb választás a Hotel Tanbora, ami csak ránézésre tűnik drágábbnak (az olcsóbb szobák 1,7 USD-be kerülnek). Ráadásul egész jó a reggeli.

Kaja: Mivel Sumbawa Besarban többnyire nem kapcsolódik étterem a panziókhoz, marad a keresgélés: a stadion környékén vannak warungok, tűrhetőbb éttermeket jómagam a Jalan Dr Wahidin találtam.

Hogyan jutok el / Hova tovább? Előbbire ld. Sumbawa - Érkezés. Sumbawa Besarból további úticél lehet Pulau Moyo, vagy Desa O'o és környéke. Bima, kelet Sumbawa központja is ebbe az irányba fekszik.

Cikk a szigetről (térképpel)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.