Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!

hirdetés


Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal 2. rész

A hidat, majd az állomás épületeit elhagyva egy páfrányokkal szegélyezett ösvény visz be az esőerdőbe, ahol néhány száz méter után feltűnik az etetőhely. Délután háromkor kezdődik az etetés, a parkőrök hangos kiáltásokkal adják az orángutánok tudtára, hogy megjött a banán és a tej. Nem téves az infó, az orángutánok tényleg kapnak tejet, méghozzá műanyag tartályokból. Nyilván a kicsinyeknek és anyáiknak szánják -- hiszen a dzsungelben normál körülmények közepette nincs tej -- de az élet nem mindig igazságos, így az alfahím simán elveszi tőlük, ha úgy tartja kedve. Aztán fürge mozdulatokkal felkaptat egy indára, kezében, vagy fogni ugyanúgy képes lábában a tartállyal. A tejből meglepően kevés löttyen ki, bezzeg ha nekünk kellene ugyanezt megtenni :) Egyébként négy fürt banánnal sem akadály az orángutánoknak. Minden végtagjukkal fognak egyet, ennek ellenére kecses mozdulattal suhannak fel a fák koronái közé.

Az etetőhely új koronázatlan királya Tom, a 22 éves és 120 kilós hím, aki néhány napja győzte le Khusasit, azt a domináns hímet, aki több mint tíz évvel ezelőtt apját taszította le a trónról; Camp Leakey, Kalimantan

2006. július végén Tom, a 100 kilós, 22 éves hím vitte a prímet Camp Leakeyben, ennek megfelelő elégedettséggel tekintett körbe az etetőhelyen. Ottjátunkkor alig néhány napja volt, hogy legyőzte Khusasit, a 33 éves vezérhímet, aki 10 éve legyőzte apját. Micsoda hollywoodi történet! Azt persze túlzás lenne állítani, hogy személyes bosszú vezérelte, ez túl sok emberit feltételezne az orángutánokról, mindenesetre szépen lekerítette a sztorit. Ezzel azonban még nem volt lezárva a dominanciáért vívott harc, mivel a küzdelmet megelőzően Khusasi bal karja megsérült, így egyenlőtlen volt a erők összemérése. Khusasi gyógyulása után elképzelhető, hogy revansot vett trónjának és háremének visszaszerzésére, de ezt már sajnos nem tudtuk megvárni. Bárki bármit tud erről, örömmel vesszük, írja meg.

Egyébként az orangutánok nem élnek családi kötelékben, viszont akárcsak az emberek, rettentően féltékenyek. Egy-egy területnek, így pl. az etetőhely környékének is meg van a maga domináns híme, aki elzavarja a konkurenciát. A környéken élő nőstényekkel csak időlegesen, azaz néhány napra áll össze, erőteljesen lerövidítve ezzel az udvarlás időszakát. Az aktus vagy aktusok végeztével magára hagyja a nőstényt. A legnagyobb állandó csapat így egy nőstényből és két kicsinyéből álló "csonka" család. Egyébként a nőstények is tudnak féltékenységi jelenetet rendezni, ez néha odáig terjed, hogy akár meg is harapják azt a nőnemű látogatót a nemzeti parkban, akiről azt hiszik, hogy le akarja csapni a kezükről a domináns hímet.

A visszaút a dzsungeltúra élményeinek hatására nehéz. Főleg, ha arra gondol az ember, hogy az út Pangkalanbunból megint lesz vagy 18 óra Banjarmasinig, ahonnan indul a repülő Balira (ld. Hogyan jutok el / Hova tovább? rész). Még egy kisebb, méter körüli krokodil sem jelent valódi vigaszt. Legfeljebb az, hogy ide még legalább egyszer vissza kell majd jönni. És végülis ahogy múlik az idő, minden perccel közelebb kerülünk ehhez az időponthoz. :)

A szállásként, étteremként és közlekedési eszközként szolgáló nyolc méter hosszú kelotok meglepően gyorsan siklik a folyón. A hajón a kapitányból és matrózból álló kétszemélyes legénység gondoskodik az utasokról; Sungai Sekonyer, Kalimantan

Mit lehet csinálni? Leginkább a hajózással egybekötött orángutánnézegetés kínálja magát, de megfelelő vezetővel lehet a dzsungelben is túrázni, tanulmányozva a helyi élővilágot. Az úszás a krokodilok miatt nem javasolt ;). Szociológushallgatóknak és szociotripre vágyó utazóknak a Sekonyer folyó felsőbb szakaszán található aranybánya is ajánlott.

Szállás és hajóbérlés : A folyótúrán használt kelotokok, azaz kb. 8 méter hosszú hajók, tökéletesen alkalmasak szálláshelynek. A felső fedélzeten lehet aludni (egyszerű matracok szúnyoghálóval), hátul van nyitott mandi, azaz az Indonézia szerte elterjedt fürdőszoba (ld. tudnivalók Indonéziáról). A mandi előtt található a konyha, amiben a hajó legénysége -- két utas esetén a kapitány és egy matróz -- készíti a reggelit, ebédet és vacsorát. Tehát kelotokkal a kaja is meg van oldva a dzsungelben. A kelotok-túrát Kumaiban és Pangkalanbunban is meg lehet szervezni. Egy egyszerű, de komfortos hajó bérleti díja (legénységgel együtt) 40 dollár körül mozog -- sok múlik azon, tud-e valaki legalább alapszinten tárgyalni indonézül. Természetesen vannak angolul beszélő hajóskapitányok is, akik egyben guide-ok. A kaja még kb. 6-7 dollár naponta fejenként (a legénység tagjai tényleg jól főznek!).

Az egyes állomásokon sajnos nem lehet aludni, tehát akinek nem felel meg a hajó, mint szálláshely, annak két lehetősége van. Az egyik a drága Rimba Lodge, kb. 30-70 USD, vagy a valamivel olcsóbb Sekonyer Ecolodge, kb. 30-40 USD. Azonban ezekre a szálláshelyekre is el kell jutni, ill. innen tovább is kell menni az orangután-állomáshelyekre, amit ugyebár megint csak kelotokkal, ill. a sokkal gyorsabb, de egyben drágább speedbootokkal lehet. Tehát ezeket még külön kell bérelni.

Kaja: ld. fent

A Tanjung Harapan orángután-rehabilitációs állomáson a fiatal főemlősök gondozóiktól tanulják meg, hogy mire van szükségük a túléléshez a dzsungelben; Tanjung Harapan, Kalimantan

Hogyan jutok el / Hova tovább? Pangkalanbunba, ill. a szomszédos Kumaiba -- minden Tanjung Puting-túra kiindulási helyszínére -- többféleképpen lehet eljutni. Vannak repülőjáratok Jakartaból Kalimantan nagyobb városaiba, időnként még Pangkalanbunba is. Ha ezen az útvonalon éppen nincs járat, márpedig ez Indonéziában előfordulhat :), akkor leginkább Banjarmasint érdemes megcélozni, ahonnan 18 órás buszúttal (13 USD/fő), ill. 16 órás sofőrös autózással (max. 3 ember és min. 180 USD) lehet eljutni Pangkalanbunba, majd onnan a kb. 25 kilométerre fekvő folyóparti Kumaiba. Ottjártunkkor sajnos pont leállították a Banjarmasin-Pangkalanbun repülőjáratot, újraindítása bizonytalannak tűnt. Mindenesetre érdemes rákérdezni. Jáváról hajóval is el lehet jutni Kumaiba, részletek felől a nagyobb kikötőkben, vagy jobb indonéz utazási irodáknál érdemes érdeklődni.

Van még egy másik megoldás is azoknak, akik viszonylag kevés idővel rendelkeznek: A nagyobb kalimantani városokban, így pl. Banjarmasinban egyes szálláshelyek, pl. a Borneo Homestay, külön túrákat kínálnak oda- és visszautazással, kelotokbérléssel, kajával, ivóvízzel és engedélyek beszerzésével együtt. Csábítóan hangzik, csak az ára riasztó. Két személyre 320 és 600 Euró között mozog, tárgyalási készségtől, és közlekedési eszköztől függően. Akit érdekel, az alábbi emailcímen veheti fel velük a kapcsolatot a Borneo Homestay-vel: borneo@banjarmasin.wasantara.net.id. Balin is kínálnak csomagtúrákat Kalimantanra, tehát már itt is érdemes érdeklődni, persze a számla itt még borsosabb lesz.

A Hova továbbot illetően a következő lehetőségek kínálkoznak:
Nyugat-Kalimantan – pl. Kapuas-folyótúra a sziget belsejébe: a folyó felső szakaszától északra az iban törzs települései találhatók, a tartomány keleti részén punan és kenyah-kayan törzsek lakoznak. Közép-Kalimantan – pl. a Barito folyón fel lehet menni egészen Muara Tewehig, ahonnan kiváló túrák abszolválhatók a dzsungelben, állítólag még a Kelet-Kalimantanban, a Mahakam folyó mellett található Long Iram településig is el lehet menni (több mint 100 kilométer!), ahonnan a Mahakamon leereszkedve el lehet jutni Samarindaig. Dél-Kalimantan – Banjarmasintól, a tartomány központjától egy nap alatt el lehet jutni Loksadoba, ahol lehet túrázni az erdőben, raftingolni, vízeséseket csodálni és függőhidakon átkelni. Kelet-Kalimantan – Samarinda kiváló kiindulópont a dayak-falvak meglátogatásához, a Mahakam folyón pedig igen hosszú folyótúrát lehet szervezni. A tartomány belsejében Long Apari és Long Ampung kínál etnikai és egyéb látnivalókat. Búvárok számára Pulau Derawan kínál látnivalót. A Derawan Borneó azon kevés szigete közé tartozik, ahol a parton fehér homok, és nem mangrove mocsár található.

Baranyi Ildikó és Hadzsi Imre

Cikk a szigetről (térképpel)

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.