Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!


Tudnivalók Indonéziáról II.

 

Pénz

20.000 indonéz rupia kb. 2 USD-t ér. Az 1997-es ázsiai gazdasági válság idején a rupia jelentősen vesztett értékéből, amit az indonéz gazdaság a mai napig nem hevert ki

Indonéziában könnyű milliomossá válni. Az 1997-es ázsiai gazdasági válság idején a rupia jelentősen vesztett értékéből, s mostanság úgy 9.000 rupia ér 1 USD-t (Indonéziában forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát a dollár). Aktuális árfolyamok: http://www.xe.com/ucc/.

Leginkább készpénzt (USD), hitelkártyát és utazási csekket (USD) érdemes vinni. A többi nyugati valuta sem rossz, de a legjobb árfolyamon általában az USD-t váltják. "Vidéken", azaz ott, ahol úgy érezzük, leszaladtunk a térképről -- pl. a Balitól keletre eső szigetek egyes részei már ilyenek --, csak az USD játszik, ill. a többi valutát olyan rosszul váltják, hogy csak végszükség esetén érdemes vele próbálkozni.

Váltani leginkább a turistaközpontokban érdemes, ahol komoly verseny van a bankok és a pénzváltók között. A nyugati valutákért itt kínálják a legmagasabb árfolyamokat (méghozzá többnyire a pénzváltók). Én szinte mindig Balin -- azon belül is Kutan vagy Ubudban --, ill. Jakartaban váltok, és általában utazási csekket (a kisebb címletű készpénzt inkább végszükség esetére tartalékolom). Az utazási csekket ugyan valamivel rosszabbul váltják, használata azonban biztonságosabb. Általában nagyobb összeget tárazok be, s abból gazdálkodok "vidéken". Hitelkártyás pénzfelvételre is van mód, azonban csak a nagyobb szigetek nagyobb városaiban! Aki a készpénzt részesíti előnyben: érdemes új, ropogós, 2000 után nyomott bankjegyeket vinni, mert ezeket biztosan beváltják, ráadásul jobb árfolyamon. Új infó pénzváltással kapcsolatban Ács Lászlótól (2004 november): néhány hete az új 100 dollárosokat sem fogadják el, vagy csak rosszabb árfolyamon váltják be, ha a sorszámuk CB-vel kezdodik.

 

Árak

Több rutinos világutazó egybehangzó állítása szerint teljesítmény / ár tekintetében Indonézia az utóbbi években minden más egzotikus országot lever. Saját tapasztalatom is ezt mutatja, hiszen hol tud még az ember harmadmagával egy álomszerű, majdnem Balaton nagyságú vulkanikus tó partján, turisták által nem gorombán túlzsúfolt környezetben 50 USA centért megszállni reggelivel együtt? Hát hol, a Toba tónál, Szumátrán!

Ilyen luxusszállást hatalmas terasszal szezonon kívül akár 30 USD/nap áron is lehet kapni: három-négy személyre már nem is olyan sok; Amed, Kelet-Bali

Ez persze kirívó példa, de Balin sem kerül sokkal többe egy bungaló. A nádbútoros terasz, kertes környezetben, reggelivel kb. 3 USD körül van. Persze a rupia árfolyama gyorsan változhat, a helyi fizetőeszköz 15% körüli felértékelődésnek voltam tanúja, midőn a gyenge kezűnek tartott Wahid elnök leváltását követően a pénzpiacok által a stabilitás letéteményesének tekintett Megawati került hatalomra 2001 júliusában.

És még egy lényeges dolog. Míg hazai pályán nagyon ritkán szoktunk alkudni egy pár zoknira az Aranypókban, sőt még a sarki Ruti Butikban sem tesszük ezt, addig Indonéziában nincsenek kőbe vésve az árak. Simán lehet tárgyalni bármiről (a nyugati színvonalú boltok és szolgáltatások -- pl. nagyáruház, vagy repülőjegy -- kivételek). Sőt, annyira része az életnek, hogy amennyiben nem akarjuk, hogy hülyének nézzenek, szinte muszáj alkudozni.

 

Vízum

Jelenleg magyar állampolgárok számára (2004 június) szükséges a vízum Indonéziába. A 30 naposat az indonéz nemzetközi reptereken is megadják, a 60 naposat viszont csak külföldi indonéz nagykövetségeken adják ki (min. 6 hónapig érvényesnek kell még lennie az útlevélnek, megfelelő anyagi fedezetre -- bankszámlakivonat -- vagy szállásfoglalást igazoló papírra van szükség). Az éppen aktuális helyzetról leginkább az indonéz nagykövetségen (Magyarországról: 06 1 4133800), ill. a csak időnként működő, vízumkötelezettségeket mutató internet-oldalakon lehet érdeklődni: pl. http://www.projectvisa.com/.

Oltási bizonyítványt tőlem nem kértek, de elméletileg kérhetik, ha valaki pl. Afrikából jön. (Ettől függetlenül érdemes bizonyos oltásokat beszerezni -- legalább 6 héttel az indulás előtt kell megbeszélni a háziorvossal, aki elküld a megfelelő oltási állomásra!) Fontos dolog még, hogy az útlevél 6 hónapig érvényes legyen a belépéstől számítva. Az egyetlen dolog, amit viszont kérhetnek, és gyakran kérik is a belépéskor, az a cash , azaz készpénz. Lehet próbálkozni hitelkártyával, és lehet, hogy a ránézésre a Jakarta Kempinski-ben megszálló turisták esetében ez működik is, de a hátizsákosoktól gyakran kérik a bankjegyek, vagy az utazási csekkek bemutatását. Általában 1.000 USD a limit 2 hónapra, az alatt lehet, hogy a hatóság emberei húzzák a szájukat.

Lehet-e két hónapnál tovább maradni? Nem. Viszont van lehetőség az angolszász utazók által csak "visa run-nak" nevezett akcióra, azaz röpke látogatást kell tenni egy környező országban, ahonnan visszatérve vígan pecsételi be a bevándorlási tisztviselő az újabb 2 hónapos tartózkodási engedélyt az útlevélbe (de lehet, hogy megint érdeklődik az anyagiak felől). A helyszínen, azaz Indonéziában történő meghosszabbításról turista tartózkodási engedély esetében nem tudok, és többen megesküdtek, hogy ilyen nem is létezik. Én a "visa run"-t Szingapúr fele ejtettem meg: Jakartából van olcsó hajójárat egy Szingapúrhoz közeli szigetre (Batam), ill. az oda szóló repjegy sem drága (kb. 100 USD volt 2001 nyarán) --, de lehet próbálni akár Ausztrália, Fülöp Szigetek és Malajzia fele is.

 

Hogyan jutok el / érkezés

Indonéziát leginkább repülőgéppel érdemes megközelíteni Európából. Vállalkozó kedvűek persze próbálkozhatnak szárazföldi, vagy tengeri átkeléssel is, itt most azonban csak a légi közlekedésre térek ki. Mostanság kb. 160.000-180.000 Ft-ot kóstálnak az akciós repjegyek, repülőtéri illeték nélkül.

A legegyszerűbb és legpraktikusabb, de természetesen nem a legolcsóbb és legkalandosabb út repülővel vezet Indonéziába

Az aktuális árakat légitársaságoktól vagy utazási ügynökségektől érdemes beszerezni, utóbbiak egyébként általában olcsóbbak (www.vista.hu).

Európából Denpasarba (Bali), vagy Jakartába (Jáva) érkezik a járatok többsége. Az útlevél és vámvizsgálat után jön a szokásos probléma, azaz hogyan jutok el az első szálláshelyre (és / vagy étterembe / kocsmába). Erről ld. a Bali ill. Jáva fejezetek Hogyan jutok el / hova tovább? részét.

 

Posta, telekommunikáció, internet

Az Európába és az amerikai kontinensre címzett levelek, illetve nagyméretű képeslapok légipostai költsége -- a közelmúlt pénzügyi zűrzavara miatt -- elég magas: 7500 Rp, míg a kisebb képeslapokat 4000 Rp-ás bélyeggel lehet feladni.

A külföldre telefonálás ma már nem jelent gondot. A szállodai szobából a (8 vagy 9) 001-36 + körzetszám + egyéni szám tárcsázásával hívható a magyarországi fél. A telefonszámlát a kijelentkezéskor kell kiegyenlíteni. Telefonkártyával működő készülékekről is hazatelefonálhatunk, ám a legolcsóbban a WARTEL vagy WARPOSTEL feliratú helyeken tehetjük meg ugyanezt, ahol közvetlenül hívható a 001-36- szám. A WARTEL-ek faxokat is fogadnak, ám ezért fizetni kell. A mobiltelefonok használói a következő két GSM 900-as hálózatra kapcsolódhatnak rá: Excelcomindo (510-11, IND GSM-XL / EXCEL) és Satelindo (510-01, IND SATELINDOCEL / SAT-C).

Az idegenforgalmi központokban egyre nagyobb sávszélességű internethozzáférést kínálnak az internetkávézók. A hálón való szörfözés Bali frekventáltabb idegenforgalmi körzeteiben (Kuta, Legian, Ubud) 8-12 000 Rp óránként, ám a távolabb eső településeken ugyanez már 18 000 Rp-t kóstál. A távolabbi szigeteken többnyire egyáltalán nincs internetelérés, vagy ha van, akkor az nagyon lassú. (infó Ács Lászlótól)

Tudnivalók I. - Tudnivalók III.

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.