Bali
Jáva
Nusa Tenggara
Szumátra
Kalimantan
Sulawesi
Maluku
Irian Jaya
Küldjél cikket
és fotókat!


Tudnivalók Indonéziáról IV.

 

Étkezés

Egy Masakan Padang, azaz a padang konyhára szakosodott étterem belülről: a függönyt félrehajtva lehet meggyőződni a portéka frissességéről; Lewoleba, Pulau Lembata

Nasi goreng. Aki már járt Indonéziában, annak ismerősen cseng a sült rizs neve (vagy azért, mert a mai napig kirázza a hideg a kissé csípős és egy idő után unalmas ételféleségtől, vagy azért, mert fél életét odaadná, csakhogy megint ehessen a legelterjedtebb indonéz különlegességből). Minden benne van, ami a szervezetnek kell a trópusokon: rizs, zöldség, hús, tojás, néha rákszirom. És az a jó kis sambal , meg kecap manis , amit még külön rá lehet önteni, hmmmm... Viszont akár ízlik, akár nem, életmentő lehet, ha leszaladtunk a térképről és nincs a közelben óbudai kockásterítős kisvendéglő bécsi szelettel. Ugyanez vonatkozik a tofunak álcázott disznóvelőre a furcsa sárga lében, még akkor is, ha kicsit bizarrnak ítéljük.

A fentiek csak kis szeletét képezik az indonéz konyhának, de általánosságban elmondható, hogy lényege az egyszerű összetevőkön alapuló gyors elkészíthetőség (tehát nincs pekingi kacsához hasonlítható jakartai vízidisznó). Mindazonáltal igen ízletes az ételek nagy része, és rengeteg a helyi különlegesség. Az egyik a Masakan Padang, azaz padang konyha. A szumátrai városról elnevezett étteremtípus Indonézia minden szegletében megtalálható. Felismerni könnyű: ti. ki van írva, de ha mégse, akkor a kirakatban elhelyezett, egymásra piramisszerűen polcolt edények (esetenként vájlingok) könnyen felismerhetővé teszik. A kirakatban nem hűtik az ételt, csak függönnyel óvják a legyektől. Megijedni ettől azonban nem kell, mert a vendéglős pontosan tudja, mikor dob egy hátast a sült hal, és mikor punnyad be a keménytojás. Azért persze érdemes az ízlelőbimbónkra is hagyatkozni: ha nem smakkol, el vele. És Indonéziában is él az aranyszabály: amelyik vendéglő felkapott, annak főzte nem lehet rossz. Ja, a kirakat belső oldalához oda lehet kéredzkedni, és sűrű "apa ini"-zés mellett (azaz feltéve a klasszikus kérdést, hogy mi ez?) némi szag- és látványmintát lehet venni.

Röviden még a különböző kategóriájú étkezdékről: a jakartai ötcsillagos szállók konyháját most hagyjuk. Azok ugyan olyanok, mint bárhol másutt szerte a világban. Kezdjük inkább a másik végletnél: kaki lima, azaz "öt láb". A két keréken tolható kiskocsi a kitámasztóval és a tulajdonos két lábával együtt ötöt eredményez az összeadásnál, innen tehát az elnevezés. És a kaja? Hát az attól függ. Általában 1-2 fajta ételre specializálja magát az árus, bevállalósabb utazóknak ajánlott. Warung : nagyban hasonlít az előbbihez, viszont le lehet ülni fapadokra. A kínálat kicsit nagyobb mint a kaki lima esetében. Rumah makan vagy Restoran: ez az, ami a mi étteremről alkotott fogalmunknak leginkább megfelel (a Masakan Padang is ebbe a kategóriába tartozik). A választék általában megfelelő.

És még egy lényeges dolog: minél elhagyatottabb helyre megyünk az Indonéz szigetvilágban, és minél távolabb lavírozzuk magunkat a turista- (pl. Bali), és egyéb központoktól (pl. Jáva), annál egyszerűbb (egyesek szerint rosszabb) lesz a kaja, és persze a körülmények is. Tehát az Aloron felszolgált nasi goreng nem olyan, mint amit Balin már megszoktunk.

 

Szálláshelyek

Kezdjük rögtön az egyszerűeknél. Sőt maradjunk is azoknál, helyhiány miatt. Akit a közép, ill. felső kategóriás szálláshelyek érdekelnek, lapozzon inkább fel egy útikönyvet. Pondok Wisata és/vagy Losmen, ezt kell megjegyezni. Egyszerű szálláshelyek, gyakran csak egy ággyal, és egy 25 W-os égővel (ez utóbbi igen nyomottá tudja tenni a hangulatot a szobában, de némi fénytechnikával azért fel lehet dobni, ld. Mit kell vinni). Ezek a szálláshelyek egyszerű mivoltuk ellenére többnyire tiszták, és az ágynemű is friss (ellenkező esetben érdemes szóvá tenni, ami vagy áralkut, vagy új ágyneműt eredményezhet).

Lile Ile (Jim és családja üzemelteti): llyen egyszerű Losmenben, azaz panzióban már 2 USD-ért is van szállás; Lewoleba, Pulau Lembata

Olyan helyre viszont, ahol gyanúsan málladozik a szoba belső borítása, és rések éktelenkednek a falon, nem érdemes menni, mert előfordulhat, hogy éjszaka "látogatók" érkeznek. Egyszer például álmomból arra riadtam fel, hogy alvás közben a plafonról a párnámra esett egy csótány. Az, hogy a földön rohangálnak, egy dolog, de hogy pont a párnámra... Ráadásul akkorát puffant, napokig paráztam elalvás előtt. A siserehad már csak ilyen. Szereti az olcsó, rozzant kalyibákat.

Még egy tipp, ha már minden más elkelt, és muszáj lepukkant helyen megszállni, vagy a dzsungel kellős közepén vagy, és aznap már nem tudsz tovább utazni, jól nézd meg a matrac alsó felét a szállásként felajánlott sufniban. Ha gyanús lények nyüzsögnek, biztos lehetsz benne, hogy ágypoloskával van dolgod. Az apró kis vérszopók arra várnak, hogy este lefeküdj, aztán vámpír módjára vetik rád magukat. A sebhely ráadásul kellemetlenül viszket. Ilyen esetben érdemes minél távolabb kerülni a szobától. Inkább legyen a csillagos ég a hálószoba.

Ha a matrac alatt semmi, de a falon, vagy a "tiszta" ágyneműn vérfoltok éktelenkednek, biztos lehetsz benne, hogy valamelyik sorstársad terminátort játszott az éjjel a poloskákkal. Kiirtania viszont feltehetően minden igyekezete ellenére sem sikerült őket, tehát ilyenkor is jobb odébb állni. És még egy utolsó útravaló: Ha már a világ végén jársz, és kereskedelmi szálláshelynek se híre, se hamva keresd a kepala desat, azaz a falu főnökét. Ő csekély ellenszolgáltatás fejében megpróbálja megoldani problémádat, ami gyakran annyit jelent, hogy saját házában kínál fekhelyet.

Az árakról: egyszerű szálláshelyek lévén a Pondok Wisata és a Losmen nem drága. 1,5 -- 6 USD között van a napi tarifa/fő. Két személy esetében csak haloványan drágább a szállás, tehát ha van valaki, akivel szívesen megosztod ágyad, érdemes javítani a már amúgy is tuti indonéz ár / teljesítmény arányt.

És végül egy apró kiegészítés: az Indománia.hu oldalain felsorolt szálláshelyek címét nem adtam meg, mert többnyire olyan kis településeknél részletezem ezt a témát, ahol a helyiek közül bárki megmutatja, hol vannak az említett szálláslehetőségek (ez néha még a nagyobb városokban is így működik). Tehát sajna, de erre már nem futotta.

 

Mandi

A trópusokon ugyebár meleg van, és izzad az ember. Tehát gyakran kell fürdeni. De hol is? Hát nem a fürdőszobában -- legalábbis nem olyanban, amit odahaza megszoktunk --, hanem a mandiban.

mandi, így hívják a helyi fürdőszobát: a küblivel kell "zuhanyozni", a jobb oldali alkalmatosság pedig könnyítési célokat szolgál

A mandi délkelet-ázsiai specialitás, amit Indonéziában sem lehet megúszni, amennyiben nem csak jakartai Kempinskit választjuk szálláshelyünknek. Központi elemei a pottyantó (ahol guggolós pozícióban könnyíthetünk magunkon), és egy fürdőkád-mosdó keverékére emlékeztető, többnyire csempézett, időnként azonban csak cementből készült merőkád. Magyarított neve alapján merésre, méghozzá a mellékelt műanyag merőküblivel való vízmerésre használják. Funkcióját tekintve használható bidézésre, kézmosásra, és fürdésre egyaránt. De nem ám úgy, hogy beleállunk a merőkádba, és ott öblögetjük magunkat! Szigorúan mellette állva kell magunkra merni a vizet, ti. az utánunk jövő is a merőkádban levő tiszta vizet fogja használni. Márpedig sok helyen naponta csak egyszer töltik fel az alkalmatosságot. És nincs melegvíz. De minek is 30 fokos melegben...

Tudnivalók III. - Tudnivalók V.

Cikkek és képek: minden jog fenntartva ©
ÚJ - Tanjung Puting, dzsungeltúra orángutánokkal
Kalimantan egyik legszebb nemzeti parkjában testközelből lehet tanulmányozni a számos emberi vonást mutató vörös szőrű főemlősöket.


Lamalera, cetvadászat szigonnyal
Balitól 800 kilométerre a mai napig ámbrás cetekre vadásznak a helyiek. Hogyan lehetséges ez, mikor a bálnákat nemzetközi egyezmények védik?G. Rinjani, hegymászás kis segédlettel
A Rinjani 3.726 méteres csúcsát megcélozva jó erőnléttel sem érdemes versenyezni a hordárokkal. Cigizve és strandpapucsban is lenyomják a turistákat.Komodo - sárkánygyíkok ne kíméljenek!
Komodon nem lehet csak úgy elcsatangolni, hogy önállóan nézegessük a sárkánygyíkokat, mert kellemetlen meglepetés érhet. Itt megtudod, miért.Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal
Az Indonéz tengerek fajgazdagsága és az első osztályú látási viszonyok kivételesen érdekes merülőhellyé teszik az itteni vízeket.